Kafe a cigára (2003): Svět se změnil, dokonce i Jarmusch přestal kouřit

Kafe a cigára (2003): Svět se změnil, dokonce i Jarmusch přestal kouřit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Jim Jarmusch na své filmy nikdy nespěchá. Jeho povídkový snímek Kafe a cigára byl v tomto ohledu nicméně extrémem, jelikož scéna s Robertem Benignim a Stephenem Wrightem byla natočena už v roce 1986. Od té chvíle uplynulo 17 let, než se výsledný film dostal do kin.

Mezitím se svět okolo Jarmusche začal proměňovat. Intelektuální rozhovory nad kávou v oblaku cigaretového dýmu přestaly být v novém miléniu běžným koloritem amerických měst, na místě zakouřených kavárniček se zažloutlými stěnami se začaly objevovat řetězce rychlého občerstvení a obchůdky s mobilními telefony. Posledním hřebíkem do rakve kavárenské kultury pak byl zákaz kouření ve veřejných prostorách, který od roku 2008 přijímal jeden americký stát za druhým. Kafe a cigára se tak staly jakýmsi historickým dokumentem a jejich černobílé provedení tento dojem mimoděk podtrhuje. 

Dnes se už žádný americký novinář o Jarmuschově snímku nezmíní, aniž by přitom čtenářům připomněl, že cigarety a káva škodí zdraví. Dokonce i sám Jarmusch přestal kouřit. Postupně skoncoval se všemi drogami včetně tvrdého alkoholu. "Zbavit se cigaret bylo nejhorší. Myslím, že je mnohem jednodušší vzdát se heroinu než nikotinu... Před lety jsem navíc zjistil, že mi nedělá dobře červené víno. Takže si dám občas už jen sklenku suchého bílého nebo šampaňské," přiznal režisér.