Jean-Claude Van Damme: Vzlety a pády živoucí legendy akčních filmů s bojovým uměním

Jean-Claude Van Damme: Vzlety a pády živoucí legendy akčních filmů s bojovým uměním
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jméno této kultovní akční hvězdy bylo kdysi mezi milovníky bojových umění pojmem, ale počáteční odhodlání svalnatého Belgičana vzalo za své pod tíhou sílící slávy. Z vrcholu následovala rychlá jízda až na dno, kdy se utápěl v osobních problémech a hrál ve filmech pochybné kvality.

Posledních pár let se zašlá hvězda pokouší o comeback. Přestože se stále udržuje v kondici, chutě diváků se mění, a tak kdysi nejprominentnější kickboxerský hrdina už může na odhodlání stát se tak slavným jako Stallone Schwarzenegger jen vzpomínat. Navíc, dnes je akčním hrdinou spíše trikový Spider-Man.

Van Damme se narodil a vyrůstal v Bruselu v Belgii a začal trénovat bojová umění v pouhých 10 letech. Matka trvala na tom, aby cvičil i gymnastiku, což mu později ohromně pomohlo a zúročil i základy baletu, kam jako dítě chvíli chodil. I přesto, že měl v rodné zemi dobré sportovní zázemí, jeho snem bylo něco jiného. Chtěl být filmovou hvězdou.  

Poté, co se v roce 1982 přestěhoval do Spojených států, Van Damme pracoval v různých oborech, od vyhazovače v nočním klubu přes rozvážku pizzy až po popeláře. Do kapsy měl hluboko, často kradl jídlo a jako domov měl staré auto, kde přespával. Usilovně hledal příležitost u filmu, ale moc se mu to nedařilo.

V roce 1984 se jako komparzista uchytil při natáčení filmu Breakin'. Šlo o vůbec první slavný snímek o break dance. Trpělivost se mu vyplatila a vypadalo to, že by mohl získat roli v Predátorovi, ale z nabídky sešlo. Van Damme tvrdil, že roli nakonec odmítl, protože si uvědomil, že by byl celý schovaný v kostýmu Predátora, produkce mlžila, že mu nesedl kostým.

Na svou příležitost si musel ještě počkat a čekalo ho ještě hodně drsné období. Problémy měl i kvůli tomu, že se vplížil na pozemek Sylvestera Stalloneho, se kterým se chtěl setkat. Štěstí se na něj usmálo nakonec nečekaně, když dělal číšníka v jedné losangeleské restauraci a u stolu poznal Menahama Golana, šéfa Cannon Films.   

Van Damme si možná pomyslel: „Teď, nebo už nikdy.“ Nad hlavou producenta tak prosvištěla jeho noha a následně se mohl pokochat pověstnou otočkou, ale na Golana to zase tak velký dojem neudělalo. U stolu měl však obchodníky z Asie, kterým se rozverný číšník zalíbil. Na schůzce s Golanem si sice vyslechl, že není žádná hvězda, když ale producenta poprosil o sebemenší příležitost u filmu, přece jen se nad ním slitoval a nabídl mu roli ve filmu Krvavý sport.

Přestože s výsledkem filmu nebyl producent spokojený a měl skončit někde ve skladišti, nakonec se promítal v několika malých kinech a měl jít na videokazety. Návštěvnost v kinech byla však tak obrovská, že se místo na videokazety film dostal do plnohodnotné distribuce. Nakonec dílo se směšným rozpočtem 1,5 milionu vydělalo v krátké době 50 milionů dolarů.

Právě tento snímek dostal herce Belgičana z ulice a udělal z něj hvězdu akčních filmů. Následoval Kickboxer, Lví srdce, Dvojitý zásah, Univerzální voják, Živí terč.

V roce 1994, symbolicky s filmem Street Fighter: Poslední boj, začala hvězda filmového bojovníka pohasínat. Hercova silná závislost na kokainu komplikovala všem natáčení. Drogy a přehnané finanční požadavky na honoráře tak vedly k tomu, že se dostal na „černou listinu“ a s vysněnou kariérou byl konec. Závislost na drogách začala začátkem devadesátých let a během dekády Van Damme údajně konzumoval kokain v hodnotě 10 tisíc dolarů týdně. Kvůli závislosti přišel o řadu rolí a hazardoval se svým životem. Kromě boje se závislostí byla bývalé hvězdě diagnostikována bipolární porucha, která ho brzy uvrhla do deprese.

Ačkoli jeho pokusy zbavit se závislosti dlouho nevycházely, nakonec se přece jen zlozvyku dokázal zbavit a vrátit se k intenzivnímu režimu cvičení. Do hry ho vrátila možnost propůjčit svůj hlas do série Kung Fu Panda a dočkal se i nabídek na další akční filmy.

V roce 2008 si Van Damme zahrál v kritikou uznávaném JCVD, belgickém kriminálním dramatu, ve kterém Van Damme hraje napůl beletrizovanou verzi sebe sama. Kromě herectví se Van Damme v posledních letech věnuje i další ze svých vášní: ochraně zvířat a ohrožených druhů. Podle New York Times daroval desítky tisíc dolarů organizacím na ochranu zvířat. 

Zdroje článku: