Režisér, který sbírá jednoho Českého lva za druhým, Jan Hřebejk, slaví 53. narozeniny

Režisér, který sbírá jednoho Českého lva za druhým, Jan Hřebejk, slaví 53. narozeniny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Práce Hřebejka by se dala nazvat tvorbou pro lidi. Jen málokterý český režisér se může pochlubit tolika zajímavými snímky, jako on. Za sebou má celou řadu filmů, které se během krátké doby staly doslova „českou klasikou“ a je podepsaný i pod řadou českých seriálů.

První úspěch v rytmu hudby

Jan Hřebejk vystudoval FAMU obor scenáristiky a dramaturgie a už ve škole se pustil do režijní práce. Svůj první celovečerní film pustil do světa v roce 1993. Šlo o muzikál Šakalí léta (71 %) podle scénáře Petra Jarchovského, se kterým spolupracoval už na studijních projektech. Šestadvacetiletý Hřebejk přinesl divákům vzpomínku na 50. léta a zavedl je do Dejvic, kde je poklidný maloměstský život narušený příchodem rokenrolové hudby, ze které mládež jásá a rodiče šílí. Zdařilý muzikál s Jakubem Špalkem, Martinem Dejdarem a Josefem Abrhámem příjemně překvapil a odnesl si Českého lva za Nejlepší film roku 1993.

Nejúspěšnější režisérské období přišlo na konci devadesátých let a za spolupráce se scenáristou Jarchovským.

Zlatá devadesátá

Vznikla úspěšná retro podívaná Pelíšky (91 %) a od roku 1999 je to jeden z divácky nejoblíbenějších filmů až dodnes. Film získal 3 České lvy a 5 nominací. Získal i nominaci na Křišťálová glóbus, byl oceněný na filmovém festivalu v Polsku a získal celou řadu diváckých cen. Ve filmu se sešla výborná sestava herců a Jiří Kodet zde doslova zazářil. Ale i jeho kolegové Donutil, Holubová, Stašová, Polívka a Dušek vytvořili své nezapomenutelné role. Období roku 1968 je stále velice zajímavé období našich dějin a ve filmu je to vděčné téma.

Další úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a hned následující rok vznikl příběh plný lidskosti zasazený do konce 2. světové války Musíme si pomáhat (85 %) s ústřední trojicí Šišková, Polívka a Dušek. Film získal nominaci na Oscara, 5 Českých lvů, a ještě další nominaci.

Sázka na oblíbené herce

V roce 2003 stejná spolupráce režiséra a scénáristy přinesla divákům Pupendo (75 %), zasazené do osmdesátých let, do totality, na kterou bychom neměli zapomínat. Doba plná podivností, paradoxů a dobrých i temných lidských stránek je zde vyobrazena na dvou rodinách, které se s nástrahami doby vyrovnávají různými způsoby. Osvědčenou kombinaci herců Holubová, Polívka a Dušek doplnila Vilma Cibulková. Pupendo získalo 2 České lvy a 6 nominací.

Ani další roky režisér nelenil a vznikly divácky oblíbené snímky Horem pádem, Kráska v nesnázích, Medvídek, U mě dobrý a Nestyda.

V roce 2009 si opět jeho film Kawasakiho růže (72 %) odnesl 2 České lvy a 7 nominací. Děj rozehrává smutný příběh lidí, kteří se musí vypořádat z ne vždy čistou minulostí a není tak úplně zřejmé, zda se z padoucha může stát hrdina, který má být oceněn Cenou paměti národa za disidentskou činnost.

Vzal nás zpět do školy

Jedním z posledních filmů, o kterém se hodně mluvilo a psalo, je výsledkem česko-slovenské spolupráce. Film Učitelka (76 %) z roku 2016 našel inspiraci ve skutečné učitelce. Ta si ze svého povolání dokázala udělat nástroj pro zneužívání rodičů svých žáků. Zlom nastává v okamžiku, kdy hrstka rodičů odmítne dál teror učitelky snášet a vzbouří se.

Seriálová tvorba

Za zmínku stojí také seriál z nabídky HBO Až po uši, který zobrazuje příběhy mladých lidí a jejich někdy překvapivé milostné problémy.

Nedávno měl premiéru seriál Boží mlýny s Eliškou Křenkovou, Vincentem Navrátilem a Martinem Myšičkou v duchu české krimi.

Popřejme Janu Hřebejkovi šťastnou ruku při další tvorbě a mnoho zajímavých scénářů.

Zdroj: