Jakub Štáfek z Ulice a Specialistů září v nekorektní komedii Vyšehrad: Fylm. Co herec na roli fotbalisty Laviho říká?

Jakub Štáfek z Ulice a Specialistů září v nekorektní komedii Vyšehrad: Fylm. Co herec na roli fotbalisty Laviho říká?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jakub Štáfek se proslavil především rolí Matěje Jordána v nekonečné Ulici a k širšímu publiku ho dostali také Specialisté. Největší ohlasy mu však nečekaně přinesl seriál Vyšehrad, ve kterém poprvé ztvárnil kontroverzní postavu fotbalisty Laviho. K té se opět vrací v novém filmu.

Známý díky seriálům

Jakub se o herectví zajímá už od útlého věku, kdy začínal hrát v amatérském divadle. Větší slávu mu však přinesly až jeho seriálové role. První opravdovou rolí se pro něj stal Matěj Jordán v Ulici, kterého hrál už od svých patnácti let. Konzervatoř nestudoval, přestože věděl, že by se herectvím mohl i nadále živit. Na střední se totiž rozhodl pro studium umění a managementu. V herectví se mu ale stále dařilo a postupně se dostal také k režii a párkrát si vyzkoušel i roli scénáristy.

Obě tyto pozice si vyzkoušel už v roce 2016 v populárním seriálu Vyšehrad, kde zároveň ztvárnil hlavní roli úspěšného, ale natvrdlého fotbalisty Laviho, která ho proslavila více, než by čekal. Postava se navíc ještě na několik let stala součástí jeho herecké kariéry i osobního života.

Po velkém úspěchu seriálu Jakub ztvárnil také jednoho z vyšetřovatelů ve Specialistech, díky kterým se dostal k očím ještě širší veřejnosti. Poté už začaly přicházet i větší filmové role. Mezi ty patří například komedie Případ mrtvého nebožtíka (2020) nebo Shoky & Morthy: Poslední velká akce (2021). Jeho posledním filmovým počinem je právě nekorektní, rozporuplný, ale vtipný snímek Vyšehrad: Fylm, který je volným pokračováním seriálu.

Hvězdná role Laviho

Kdo je vůbec ten obdivovaný Lavi, který herce tak proslavil? Julius Lavický je sice talentovaným fotbalistou, který by to mohl dotáhnout hodně daleko, nicméně kvůli jeho špatné životosprávě, která se točí jen kolem zábavy a večírků, je vyhozen z klubu Sparta Praha a je nucen hrát pouze za Vyšehradský tým. Jeho zabedněnost, vulgarita či neznalost gramatiky a cizích slov ho dostává jen do dalších potíží, ale je zároveň zdrojem (nekorektního, ale občas opravdu povedeného) humoru.

Rozhodně ale scény a vtipy jak v seriálu, tak filmu, nejsou pro každého, takže je spíše zázrak, že se Lavi stal takovou hvězdou. Stejný názor ostatně zastává i sám jeho představitel a spolurežisér filmového i seriálového Vyšehradu.

„Tenkrát nikdo z nás nečekal tak obrovský zájem. Kamkoliv jsem tehdy přišel, tak chtěli Laviho. I když jsem hrál i v jiných věcech, všichni chtěli jeho. Chtěli se s ním tak trochu ztotožnit, což nevím, zda bylo úplně ideální vzhledem k charakteru té postavy, ale bylo to tak. Moc jsem to nečekal, spíš jsem si myslel, že to naopak budou odsuzovat, ale snad jsem to ustál dobře,“ přiznal Jakub pro deník 5plus2.

Nový film, který je momentálně v kinech, potřeboval nějaký děj a zápletku. Hlavním motivem filmu je tedy Laviho zjištění, že je již osm let otcem.

„Lavi se změnil. Stejně jako já. Jsme oba dospělejší a už upřednostňujeme trochu jiné hodnoty než před pěti lety. Máme jiné zájmy, jinou optiku pohledu na věc. Ten film je obecně dospělejší, nejsou to už jen seriálové skeče, má určitou nosnou kostru, která funguje a na kterou jsou nabalené ty původní, ale i nové vtipy. Věříme, že se tak zavděčíme jak původním fanouškům seriálu, tak že zaujmeme i lidi, co seriál neviděli, neznají ho,“ popsal záměr snímku Jakub Štáfek.

Své by si ve filmu tedy měli najít Laviho fanoušci i úplní neznalci. Hodnotit ho objektivně však pro ošemetnost děje i postav není vůbec snadné, takže si na film každý musí udělat svůj vlastní názor. Pokud ale máte rádi fotbalovou tematiku a baví vás ironizace české kopané, pak se snímkem nemůžete šlápnout vedle.

Jak vypadá jeho život? Podobá se výstřednímu Lavimu?

Jakub své charisma při hraní Laviho zkrátka nezapře, takže možná právě to k němu diváky stále přitahuje. Role mu navíc sedí a hraje ji opravdu uvěřitelně. Možná je to ale také tím, že v minulosti podobný životní styl vedl i on.

Ve dvaceti pro mě byla hnacím motorem jedna party za druhou a přes to nejel vlak. Bylo to to hlavní, co mě zajímalo. A teď ve třiceti už mě to tak nebaví.

Životní hodnoty se mu prý změnily hlavně po narození dcery.

„S rodinou se hodně věcí změnilo. A už mi také není dvacet, kdy si člověk užívá tak nějak proto, že to k tomuhle věku patří.“

Pokud tedy zrovna nenatáčí, nejraději večery tráví v rodinném kruhu společně se svou snoubenkou Dominikou a jejich roční dcerou. Snad nás tedy brzy překvapí něčím novým, ať už jako režisér, scénárista nebo herec. Nebo možná opět všechno najednou?

Zdroje článku: