Hvězda prvorepublikových filmů Hugo Haas: Jak se z obdivovaného herce stal uprchlík?

Hvězda prvorepublikových filmů Hugo Haas: Jak se z obdivovaného herce stal uprchlík?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Československý filmový a divadelní režisér a herec Hugo Haas se narodil 19. února 1901 v Brně. Stal se symbolem prvorepublikových filmů, byl to noblesní muž, ze kterého šly dámy do kolen, dodnes se mluví o jeho aférkách i o tom, že měl údajně holdovat kokainu. Jeho úspěšný život však narušila druhá světová válka, Hugo Haas byl totiž Žid.

Krutá rána

Jen dva týdny před tím, než Němci obsadili Československo, se Hugo Haas musel smířit s vyhazovem z pražského Národního divadla. Byla to pro něj krutá rána, jeho žena v tu dobu ležela v nemocnici po těžkém porodu syna a slavný režisér a herec si nechtěl připustit, že pro něj v rodné zemi začíná být nebezpečno. Po březnové okupaci si ale postupně začal uvědomovat, že situace je vážná, gestapo začínalo odvádět Židy z domovů, a nakonec i Hugo Haas přiznal, že v jednu dobu spával oblečený a čekal, kdy si přijdou i pro něj.

Odjezd do Francie a začátek nového života

Herec se nakonec rozhodnul utéci zavčasu i se svou ženou z Československa pryč. V dubnu 1939 si sbalili kufry a odjeli do Francie, s těžkým srdcem ale doma museli nechat svého malého, jen několik týdnů starého synka, který měl žloutenku. Chlapce si u sebe nechal hercův bratr s manželkou.

Ani ve Francii ale Haasovi nemohli pobýt dlouho, protože Hitlerovi vojáci v květnu roku 1940 vtrhli i tam. Jejich útěk tak začal nanovo. Manželé nakonec zakotvili až za velikou louží v americkém New Yorku.

V Americe se ujal, nakonec se však vrátil do Evropy

I když začátky v Americe nebyly snadné, oba manžele trápil stesk po synovi a museli se také umět přizpůsobit novému životu, Hugo Haas se nakonec uchytil a začal konečně i vykonávat znovu svou profesi a poměrně se mu dařilo.

V roce 1946, když válka skončila, se pak manželé shledali konečně i se svým synem Ivanem, kterého přivezla do Ameriky manželka Hugova bratra Pavla, Soňa. Zpočátku to ale bylo dost drsné shledání, malý Ivan totiž za svou matku považoval tetu Soňu, ta mu o rodičích pravdu dosud neřekla, protože měla strach vzhledem k probíhající válce.

Hugo Haas se na sklonku svého života přestěhoval zpět do Evropy, nikoliv však do rodného Československa, ale do Vídně. Zde také zemřel 1. prosince roku 1968.

Zdroj: