Hraběnka Bathory Anna Friel: Odvážná a talentovaná

Hraběnka Bathory Anna Friel: Odvážná a talentovaná
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Anna Friel je britská herečka. České publikum ji zaznamenalo v hlavní roli historického snímku Bathory Juraje Jakubiska. Tato herečka však za sebou má velmi zajímavou kariéru.

Slavný lesbický polibek

Anna Friel se narodila 12. července 1976 v anglickém Rochdale. Na svět přišla do učitelské rodiny, od útlého věku však inklinovala k herectví. Začínala v 80. letech na různých britských divadelních scénách.

Profesionální hereckou dráhu zahájila už ve 13 letech, kdy se představila v britském seriálu Brookside, kde si zahrála postavu Beth. Za hlavní roli zde dokonce v roce 1995 dostala Národní televizní cenu. Proslula zejména svou odvážnou scénou. Anna Friel hned ve svých 18 letech natočila první lesbický polibek, který se kdy v britských seriálech objevil.

Coby host se následně objevila i v řadě dalších seriálů, například Coronation Street, Medics, Tales from the Crypt nebo Cadfae.

Na filmovém plátně debutovala rolí ve snímku The Tribe. Pak následoval film The Land Girls, kde si zahrála po boku Catherine McCormack a Rachel Weisz jednu z městských dívek, které náhle na farmě musejí nahradit svou prací chybějící muže, neboť je rok 1941 a zemí zmítá válka, která odvedla většinu mužů rovnou do bitevní vřavy.

Krvavá hraběnka Bathory

Poté se objevila ještě v řadě dalších snímků jako A Midsummer Night's Dream, Sunset Strip nebo Me Without You.

V Česku proslavil Annu Friel především historický film Bathory. Ten proslul coby nejdražší film v dějinách české kinematografie. Ani tady nebylo o odvážné scény nouze, Juraj Jakubisko v roli krvavé hraběnky herečku svlékl.

Pracovně tak může být slavná herečka vzhledem k obsáhlé filmografii zajisté spokojená. Jak to má v soukromí, o tom existují jen skromné zmínky. Samotná Anna se k němu příliš nevyjadřuje.

Je známo, že v roce 2001 se potkala se svým hereckým kolegou Davidem Thewlisem. Nikdy se nevzali, ale v roce 2005 se jim narodila dcera. Uvažovali sice o druhém potomkovi, pár se ale nakonec po téměř desetiletém soužití v roce 2010 rozešel, dodnes spolu prý ale dobře vycházejí, a to zejména s ohledem na společnou dceru.