Cesta ke slávě: Gerard Butler. Studoval práva a skončil jako světově známý a oceněný herec

Cesta ke slávě: Gerard Butler. Studoval práva a skončil jako světově známý a oceněný herec
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblíbený britský herec patří v dnešní době k úplné špičce Hollywoodu. Stačilo málo, a Butlera bychom na velkém plátně vůbec neviděli. Jak se dostal k herectví a kde hrál, než se z něho stala hvězda řecko-perských válek, to se dozvíte v tomto článku.

Mládí a život před Hollywoodem

Gerard Butler se narodil jako nejmladší dítě rodiny ve skotském městě Paisley. V mladém věku se rodina přestěhovala do kanadského Montrealu, než se po rozvodu jeho rodičů vrátili do rodného Paisley. Zde začal studovat práva na Univerzitě Glasgow. Byl tam velmi aktivní a byl zvolen prezidentem Asociace studentů práva. Krátce před koncem studia byl z prestižní univerzity propuštěn, protože příliš často chyběl.

V tu dobu (když mu bylo kolem dvaceti) měl silný alkoholický problém. Když mu bylo 22 zemřel jeho otec na rakovinu, a (jak sám Butler řekl), se z „16letého hocha, který se nemohl dočkat, až pochopí život, stal 22letý škarohlíd, kterému bylo jedno, jestli by zemřel ve spánku nebo ne“. Poté, co kvůli nadměrnému alkoholismu přišel o práci v advokátní kanceláři, skončil na chvilku ve vězení. Tam se rozhodl radikálně změnit svůj život.

Přestal pít a přestěhoval se do Londýna, což znamenalo začátek jeho herecké kariéry. Od té doby až do dnes již nesáhl na alkohol.

Život jako herec

Jeho herecká kariéra začala, když ho v londýnské kavárně oslovil herec Steven Berkoff, který mu nabídl divadelní roli ve hře „Coriolanus“. Později získal roli jako Renton v divadelní verzi románu „Trainspotting“. Jeho první filmovou rolí byl Billy Connolly ve filmu „Její Veličenstvo paní Brownová“ z roku 1997.

Od té doby Butler hrál ve filmech Království ohně (2002) a Lara Croft – Tomb Raider: Kolébka života (2003). U diváků a kritiků (a i u dalších filmařů) velice oblíbenou roli André Marka si zahrál ve zfilmování románu Michael Crichtona „Timeline“ (2003) po boku Paula Walkera. Butler zde hraje archeologa, jenž cestuje časem, aby zachránil svého kolegu. Na konci roku 2004 se objevil ve filmové adaptaci muzikálu Andrew Lloyd Webbera „Fantom opery“. Smysl to dává, byť měl Butler v mládí vlastní kapelu. Jeho portrét hrdiny titulu v úspěšné kinematografické adaptaci divadelního muzikálu mu přinesl mezinárodní úspěch.

V roce 2006 dokončilo natáčení velkolepého snímku „300“, se kterým se definitivně proslavil na celém světě.  Od té doby hrál Butler především v akčních filmech jako například „Pád Bílého domu“, „Pád Londýna“, „Bohové Egypta“ či „Dokonalá loupež“. V animačním trháku „Jak vycvičit draka 2“ se prokázal taktéž jako schopný dabér a propůjčil své hlasivky Kliďasovi Velikánovi.

 

Zdroj: