František Filip: i tento režisér již odešel do hvězdného nebe

František Filip: i tento režisér již odešel do hvězdného nebe
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dne 9.1. 2021 jsme se dozvěděli smutnou zprávu, že nás navždy opustil oblíbený režisér a scenárista František Filip. O jeho smrti informovala diváky a fanoušky Česká televize. František Filip zemřel v úctyhodném věku 90 let, poté, co natočil přes 600 snímků, filmů, audiovizuálních her a televizních seriálů. Jaký byl jeho život?

František Filip a studia

František Filip se narodil 26.12.1930 v Písku. Jeho kariéra se začala psát již v dětském divadle, ze kterého postupoval přímo na studia na FAMU. Zde vystudoval obor režie. Jeho první počiny byly studentské práce, které slavily úspěchy. Tyto snímky ho utvrdily v tom, že by měl zkusit se prosadit i v televizi. I přes své vysoké cíle se mu to povedlo docela rychle, a jeho kariéra začala nabírat na obrátkách.

Práce Františka Filipa

S televizí začal spolupracovat již při svých studiích na FAMU. Jistě si na něj vzpomenete ve spojení s naším dětským hrdinou Ferdou mravencem. Má na svědomí totiž loutkový seriál Jak šel Ferda do světa. Co se týče pořadů pro větší diváky, jeho jistě největším počinem je seriál Tři chlapi v chalupě, který doslova nastartoval éru oblíbenosti televizních seriálů. Z jeho dalších skvělých prací můžeme uvést například filmy Utrpení mladého Boháčka, Hrdina má strach, Odvážná slečna, Nezralé maliny, Ikarův pád, Tažní ptáci a mnoho a mnoho dalších.

František Filip se věnoval také adaptacím dramatických a prozaických děl, které bral jako předlohy pro televizní filmy. Právě pro televizi například přepsal operu Prodaná nevěsta či operetu Netopýr. Řada jeho děl byla populární nejenom u nás, ale také v zahraničí.

Nicméně svou almu mater, FAMU, neopustil, a v roce 1990 se sem vrátil jako profesor, aby všem předal co nejvíc ze svých zkušeností.

Byl to nejenom skvělý režisér, scenárista, ale hlavně člověk.