5 nejlepších filmů o novinářích. Který máte nejradši?

5 nejlepších filmů o novinářích. Který máte nejradši?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ty nejlepší filmy o žurnalistice často vycházejí ze skutečných příběhů, které zaujaly velkou část veřejnosti a jejichž výsledky měly dopad na velkou část populace. Tyto filmy bývají plné napětí, ačkoliv ze skutečných událostí již víme, jak to dopadne.

Avšak novinářské prostředí může být pro diváka velice atraktivní, a tak se tyto filmy stále těší velké oblibě. Připomeňme si 5 filmů, které vám toto prostředí plné pracovitých pisálků představí v tom nejnapínavějším světle. 

1. Všichni prezidentovi muži

Jeden z nejznámějších novinářských filmů, ve kterém září Robert Redford a Dustin Hoffman, jež ztvárňují novináře The Washington Post Boba Woodwarda a Carla Bernsteina. Jedná se o fascinující politický thriller, který se zabývá skandálem Watergate z roku 1972 a zapsal se do historie kinematografie právě jako jeden z nejlepších filmů o politické aféře všech dob. Zatímco „Všichni prezidentovi muži“ je podstatně starší než ostatní filmy na tomto seznamu, zůstává pozoruhodnou klasikou, která nikdy nezestárne.

2. Akta Pentagon: Skrytá válka

Děj filmu se odehrává těsně před událostmi skandálu Watergate v roce 1971, a to po vydání Pentagon Papers, přísně tajných dokumentů, které podrobně popisovaly komplikovanou a zkorumpovanou účast Spojených států ve vietnamské válce. Film od režiséra Stevena Spielberga poskytuje bližší pohled na skutečný příběh, který formoval dějiny USA. Jedná se o inspirativní film, který má jedno důležité poselství: zdůrazňuje divákovi to, jak důležitá je pro demokracii možnost svobodného tisku.

3. Spotlight

Film Spotlight se zaměřuje na práci týmu investigativních novinářů z Boston Globe, kteří vyšetřovali šokující odhalení o sexuálním zneužívání ze strany kněží katolické církve, jež se konalo v roce 2002. Tým novinářů neúnavně pracuje na rozluštění celé směsice obvinění ze strany poškozených a také bojuje o zveřejnění celého skandálu navzdory odporu právníků a členů církve. Podobně jako Akta Pentagon i tento film připomíná důležitost práce novinářů po celém světě.

4. Zodiac

Film z roku 2007 režiséra Davida Finchera sleduje příběh karikaturisty Roberta Graysmitha, který v 70. letech pracoval v novinách San Francisco Chronicle. Noviny začínají přijímat kódované dopisy od osoby odpovědné za řadu strašlivých vražd, která si říká Zodiac.

5. Šokující odhalení

Toto drama z roku 2019, které režíroval Jay Roach, je nejnovějším filmem na tomto seznamu. Příběh nás dostává do roku 2016, do období voleb Donalda Trumpa. Film se zaměřuje na zpravodajství společnosti Fox News s herečkami Charlize Theron, Margot Robbie a Nicole Kidman v hlavních rolích. Film se zabývá sexuálním obtěžováním několika žen, a to ze strany zakladatele Fox News Rogera Ailese.

Zdroj:

  • autorský text