Filmy, které upozorňují na palčivý problém současnosti: násilí na ženách

Filmy, které upozorňují na palčivý problém současnosti: násilí na ženách
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Násilí na ženách je bohužel vždy aktuálním tématem. A nejde jen o vraždění žen. Existuje několik různých forem násilí, od náhodného fyzického napadení pod vlivem alkoholu, až po to domácí, tiše trpěné násilí od osob nejbližších. A může trvat roky a vyvrcholit tragédií, nebo poznamenat ženu navždy.

Právě z tohoto důvodu je nutné o něm stále více mluvit. Pouze tím, že se problém dostane na povrch a všichni si více uvědomí tento zakořeněný a celosvětový problém, může být odsouzený a odstraněný. Filmy jsou v tomto případě výborným způsobem, jak na problematiku upozorňovat.

Purpurová barva (USA 1985), hodnocení 82 %

Náš seznam filmů o násilí na ženách začínáme americkým snímkem The Color Purple z roku 1985, který režíroval Steven Spielberg. Film, který se odehrává ve 20. letech minulého století na jihu Spojených států, vypráví o hrozném utrpení mladé Celie, mimořádně dobře ztvárněné herečkou Whoopi Goldberg, jako černé teenagerky, kterou znásilnil nejprve její otec a poté její manžel. Setkání se dvěma silnými a nezdolnými ženami, jako je Sofie (Oprah Winfrey) a Shug (Margaret Avery), povede Celii k možnosti života bez týrání. Whoopi Goldberg, která je všeobecně řazena mezi komičky, předvedla i druhou stranu svého talentu.

Film získal 11 nominací na ocenění Oscar a pět nominací na Zlatý Glóbus. Goldberg nakonec jako jediná Zlatý glóbus získala.

Noci s nepřítelem (USA 1991), hodnocení 64 %

Laura (Julia Roberts) a Martin (Patrick Bergin) jsou manželé a žijí v krásném domě u moře. A podle jejich okolí mají šťastný život. Ve skutečnosti Martin v průběhu času odhalil svou obsedantní a násilnou povahu, a to natolik, že donutí ženu, aby předstírala vlastní smrt, aby unikla jeho kontrole. Ale její podvod bude odhalen. 

Snímek režiséra Josepha Rubena zdůrazňuje problém domácího násilí z pohledu týrané ženy, které by její okolí s největší pravděpodobností ani nevěřilo, že se potýká s tak velkým problémem.

Zdroj: Everett Collection / Shutterstock

Znásilnění (USA / Kanada 1988), hodnocení 76 %

Film vypráví skutečný příběh Sarah (Jodie Foster), dívky, kterou znásilnili tři muži v klubu, kde pracovala. Navzdory stížnosti jsou tři muži obviněni pouze ze zranění z nedbalosti a mladá žena je prakticky obviněna z toho, že si za znásilnění mohla sama, svým nevhodným chováním, které si muži vyložili jako nabídku k sexuálním hrátkám. Díky zásahu prokurátorky Kathryn Murphy (Kelly McGillis) však Sarah prokáže, že nikdy se sexuálním stykem nesouhlasila a bude schopna násilníky dostat před soud.

Jodie Foster si za obtížnou roli znásilněné ženy odnesla jak sošku Oscara, tak i Zlatý glóbus a nominaci na cenu BAFTA. Režisér Jonathan Kaplan si odvezl nominaci z Berlinale IFF 1989.

Její případ (USA 2005), hodnocení 80 %

Snímek na základě skutečných událostí ukazuje hrozné následky, které může násilí mít na život člověka. Kvůli agresi manžela se Josey (Charlize Theron) vrací se svými dětmi do svého rodného města. Zde se rozhodne pracovat v dole, ale opět se bude muset vypořádat s ponižováním a zneužíváním, tentokrát ze strany některých manažerů. Ženy to v ryze mužském pracovním prostředí nemají lehké a nikde nenachází zastání. Ale pracovních příležitosti, kde by si žena mohla zajistit slušný příjem, v malém městečku moc není.

Charlie Theron za svou roli získala nominaci na Oscara, Zlatý glóbus a cenu BAFTA.

Charlize Theron
Zdroj: Taniavolobueva / Shutterstock

Dost (USA 2002), hodnocení 55 %

Ve filmu Jennifer Lopez hraje Slim, mladou servírku, která se domnívala, že našla muže svého života v Mitchovi (Billy Campbell) poté, co ji ubránil během pokusu o znásilnění. Z jejich svazku se narodilo děvče, ale Slim brzy zjistí, že Mitch rozhodně není mužem, za kterého ho považovala. Je to ve skutečnosti násilný, nevěrný a chronický žárlivý muž a ona to musí vyřešit.

Zdroj: