Doktor Živago (1965): Pusťte si večer v telce diváky i kritiky opěvovaný film

Doktor Živago (1965): Pusťte si večer v telce diváky i kritiky opěvovaný film
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dnes večer dávají v televizi již značně vousatý film, ke kterému se ale diváci stále rádi vracejí. Oscary a dalšími cenami ověnčený filmový příběh vás zavede do doby, kdy Rusko neodvratně kráčelo vstříc komunistické diktatuře.

Filmoví kritici jej milovali, stejně jako diváci

Když se v roce 1965 v kinech objevil snímek režiséra Davida Leana Doktor Živago, divácký úspěch ihned následoval. A vřele film přijali i filmoví kritikové – vždyť jen o pár měsíců později získal tento film dokonce pět Oscarů! Bodoval tak v kategoriích nejlepší kostýmy, výprava, hudba, barevná kamera i nejlepší adaptovaný scénář. Jen škoda, že si nakonec neodnesl i sošku za nejlepší film toho roku, tím se stal životopisný historický snímek Člověk pro každé počasí.

Přenesete se do Ruska

Předlohou pro tento film se stala kniha Borise Pasternaka. Filmový děj vás zavede do Ruska, které je jen kousek od komunistické diktatury, která zemi dlouhá léta sužovala. Politické boje vrcholí a jejich intenzita se stupňuje. A jeden muž se ocitá ve složité životní situaci – miluje totiž aristokratku a zároveň manželku bolševického vůdce. Velkolepý film měl rozpočet 11 milionů dolarů, a nakonec se mu celosvětově podařilo vydělat úchvatných 116 miliónů dolarů.

Slovy filmového diváka

Na jaké pocity se můžete při sledování filmu těšit? Dle filmových diváků si budete dokonale vychutnávat ruské dějiny, strhující herecký výkon Omara Sharifa i Julie Christie, a konec filmu vás možná na několik hodin až dnů naprosto vykoření z reality vašeho života.

Závěrečná scéna tohoto filmu bývá často vyhlašována jako nejdokonalejší a nejdojemnější filmová scéna loučení všech dob. Chcete si film vychutnat i vy? Máte možnost. Snímek Doktor Živago začíná dnes večer od 20:00 na ČT2.