Doctor Who slaví 57 let. Který z třinácti Pánů času je váš oblíbený

Doctor Who slaví 57 let. Který z třinácti Pánů času je váš oblíbený
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
23. listopadu 1963 odvysílala stanice BBC první epizodu sci-fi seriálu Doctor Who. Po více než půl století tvoří vedle Sherlocka Holmese jeden z největších kulturních symbolů Británie.

Doktor je mimozemšťan, který na Zemi společně se svojí pomocnicí cestuje ve stroji času, modré telefonní budce Tardis. Přemisťuje se prostorem i časem, je tak schopen ovlivnit významné světové události a nejednou zachrání svět. V případě smrti kompletně změní své tělo, projde regenerací. Během všech sérii se to stalo celkem třináctkrát, setkali jsme se tak s více než tuctem Doktorů. Původní seriál se vysílal až do roku 1989. Po sedmileté pauza byl uveden film, který měl sloužit jako pilotní díl k dalšímu pokračování seriálu. K tomu ovšem nikdy nedošlo. Další regenerace se fanoušci dočkali až v roce 2005 a natáčení obnoveného seriálu pokračuje dodnes. 

Doctor Who je držitelem hned tří rekordů zapsaných v Guinnessově knize rekordů. Od roku 2010 drží prvenství jako nejdéle vysílaný sci-fi seriál na světě, dále si připisuje titul nejúspěšnějšího seriálu a největšího simulcastu (= pořadu vysílaného na největším počtu platforem ve stejnou dobu) všech dob. Otázkou zůstává, co stojí za tak dlouho trvajícím úspěchem jediného seriálu. Zčásti je to dáno změnou hlavního představitele vždy po několika sériích, která děj osvěží a díky schopnosti regenerace do něho perfektně zapadá. Navíc tak umožňuje natáčení opravdu nekonečného seriálu, hlavní herec nikdy nezestárne. Velmi zábavné je také cestování v čase a provázání se skutečnými historickými událostmi. V seriálu jsme se mohli setkat s Marcem Polem, Albertem Einsteinem, Adolfem Hitlerem, Agathou Christie, Vincentem van Goghem, Winstonem Churchillem nebo Williamem Shakespearem. 

Dle fanoušků na serveru IMDb je nejoblíbenějším Doktorem ten jedenáctý, elegantní Matt Smith. V patách mu jsou další dva Doktoři z nových sérií, desátý David Tennant a devátý Christopher Eccleston. Nejnovější regenerace přinesla jednu obrovskou inovaci, Doktor se poprvé převtělil do ženy, od roku 2017 ho hraje Jodie Whittaker.