Danny DeVito dnes slaví narozeniny: Na dortu už sfoukne 76 svíček

Danny DeVito dnes slaví narozeniny: Na dortu už sfoukne 76 svíček
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Daniel Michael DeVito jr. se narodil v roce 1944 v New Jersey. Za svůj život má za sebou tento 1,47 m vysoký muž impozantní a všestranné dílo jako herec, producent a režisér. Svůj elán a vitalitu přičítá tomu, že má po matce italský původ.

Celoživotní přátelství s Douglasem vzniklo už na škole

Jako mladý muž začal svou kariéru velmi netradičně a nastoupil do kosmetického salónu své sestry. O rok později už byl zapsaný na newyorskou Americkou akademii dramatu. Už na škole herectví úplně propadl a věděl jistě, že právě to chce v životě dělat. V tomto období se na herecké konferenci setkal s dalším studentem, Michaelem Douglasem a navázali přátelský vztah, který trvá dodnes. Herci spolu dokonce během studií sdíleli společný byt. Po studiích spolu spolupracovali na mnoha zajímavých projektech.

Během studií se také seznámil s Reou Perlman, se kterou se později oženil a mají 3 děti.

V roce 1970 se jako herec představil ve filmu „Dreams of Glass“, ale i přes kladné ohlasy nebyl z filmování nějak zvlášť nadšený a zaměřil se hlavně na divadelní produkci na Broadwayi.

Čtěte také: Matt Damon – herec, který je tak normální, že se o něj nezajímají paparazzi

Spolupráce s Formanem

V roce 1975 byl osloven režisérem Formanem a Michaelem Douglasem ohledně účinkování ve filmu „Přelet nad kukaččím hnízdem“ po boku Jacka Nicholsona. Nabídku přijal. Film se stal obrovským hitem s velkým diváckým ohlasem, s výborným hodnocením kritiků a kasovním úspěchem. Bohužel Dannyho kariéře moc nepomohl.

V následujících letech hrál v několika menších rolích, než přišel rok 1978 a s ním sitkom stanice ABC s názvem „Taxi“. DeVito se ucházel o roli dispečera Lovieho De Palmy. Na konkurzu ale producenti váhali, protože jim herec nepřišel dost sebevědomý. Když se ale naštval a začal na ně křičet, věděli že mají toho pravého člověka. Jeho postava se v seriálu udržela celých 5 let (1978-1983) a stal se jednou z nezapomenutelných seriálových postav té doby. Diváky nenáviděný, kritiky milovaný, byl za tuto roli 3x nominovaný na EMMY a jednou cenu získal.

Čtěte také: Život Michaela Douglase: Hippies a závislost na sexu

Konečně se dostavily herecké a režisérské nabídky

V 80. a 90. letech se konečně dostavil zasloužilý úspěch. S Michaelem Douglasem si zahrál v kasovním hitu „Honba za diamantem“ (1984) a s Arnoldem Schwarzeneggrem v komedii „Dvojčata“ (1988).

Přišly také první režisérské úspěchy za film „Válka Roseových (1989) a Hoffa (1992). V obou snímcích si i zahrál.

V roce 1992 byl DeVitto představený nové generaci diváků ve filmu Tima Burtona „Batman se vrací“. To mu vyneslo nominaci na nejlepšího padoucha MTV Movie Awards. Téhož roku založil s manželkou produkční společnost Jersey Films, která produkovala skvělé filmy jako „Pulp Fiction: Historky z podsvětí“, „Muž na Měsíci“, „Erin Brockovich“.

Čtěte také: Joaquin Phoenix: Hollywoodský herec jde ve stopách zesnulého bratra. Jakou pecku pro nás právě chystá

Herec se také vrátil do seriálového prostředí, kde si díky své popularitě mohl vybírat komické role. V současnosti pracuje nejvíce jako producent a režisér. Je také aktivní člen Demokratické strany a propagátorem citlivého přístupu k životnímu prostředí (řídí elektromobil).

V roce 2011 se dočkal hvězdy na chodníku slávy.

Popřejme hollywoodskému umělci ještě hodně síly do dalších let a mnoho úspěšných projektů.