Daniel-Fleischer Brown z Ulice přináší Čechům Shakespeara v originále

Daniel-Fleischer Brown z Ulice přináší Čechům Shakespeara v originále
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Daniel Brown známý hlavně jako Henry z Ulice má ve skutečnosti široký záběr. Proč se přestěhoval do Česka? Po boku jakých hollywoodských hvězd si zahrál? A v které úspěšné počítačové hře ho můžeme slyšet?

Bohaté vzdělání

Daniel-Fleischer Brown se narodil v Kanadě roku 1967. V roce 1999 se přestěhoval do České republiky, kvůli krásným českým ženám, a hlavně kvůli lásce, která se později stala jeho ženou. Je spoluzakladatelem improvizačního komediálního souboru Blood, Love & Rhetoric.

Pracoval jako herec a režisér s divadly v USA, Kanadě a Evropě.

Má vzdělání v oblastech commedia dell'arte, improvizace, dramaterapie a klasického divadla. Jako herec pracoval v mnoha filmech a natočil přes 30 televizních reklam. Brown pracoval i jako herecký kouč pro film a televizi a jako kouč dialogů.

Blízký vztah k Shakespearovi

Daniel-Fleischer Brown je členem divadelního souboru Miloco a spolupracuje s Prague Shakespeare Company, jejíž cílem je představit Shakespearovy hry českému divákovi v originálním anglickém jazyce.

"Naše divadlo je cílené na Čechy, kteří rádi uvidí Shakespearovy hry v originále, na každého, komu chybí originální divadlo v angličtině. Proto jsou inscenace opatřeny titulky. Samozřejmě cílíme i na expaty - anglicky hovořící cizince, kteří v Praze žijí. Poslední skupinou jsou studenti, kteří chtějí zlepšovat svoji angličtinu," říká umělecký ředitel souboru Guy Roberts.

Hospodský Henry jako jistota Ulice

Do široké divácké veřejnosti se Daniel-Fleischer Brown zapsal hlavně působením v seriálu Ulice, kde ztvárňuje barmana Henryho Rettiga. Ačkoli jeho role není největší a děj pouze doplňuje, patří k těm nejoblíbenějším. Komu by nebyl sympatický, hodný, pozorný, rozumný a čestný strážce pořádku v hospodě U Jindřicha.

Láska mu v seriálu vstoupila do cesty jen jednou, a to v podobě Ivany Drápalové, kterou hrála Vilma Cibulková. Bohužel neměla dlouhého trvání, Ivana byla odsouzená za neúmyslné zabití Kláry Peškové (Hana Ševčíková). Henry na svou milou nejspíš stále čeká.

Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Od Hartovy války ke Kingdom Come Deliverance

Herec a režisér je díky svému zahraničnímu původu často obsazován do koprodukčních snímků. Objevil se v televizním seriálu Duna z roku 2000, v americkém komediálně laděném seriálu Tráva, o matce, která po smrti manžela začne prodávat marihuanu, aby uživila děti, a v britských Třech mušketýrech, jež se natáčeli v Praze.

Z českých seriálů zmiňme Dabing Street a Brownovu roli v epizodě Ženské zbraně. Kromě seriálů si Daniel-Fleischer Brown zahrál i v mezinárodních filmech, v kanadském Crackerjack 3, v americko-českém historickém dramatu Hartova válka po boku Bruce Willise a Colina Farrella, v Colette odehrávajícím se v koncentračním táboře nebo v historickém snímku Milada.

Brown také nadaboval postavy v několika počítačových hrách, jako ArmA: Armed Assault, ArmA 2 nebo Robarda z Talmbergu v mezinárodně úspěšné hře Kingdom Come Deliverance od českého vývojáře Daniela Vávry.

Zdroje: