Ženy v běhu se staly nejlepším filmovým počinem roku 2019. Milionové návštěvnosti dosáhl za pouhých 42 dní

Ženy v běhu se staly nejlepším filmovým počinem roku 2019. Milionové návštěvnosti dosáhl za pouhých 42 dní
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dobrých českých filmů ze současnosti je jako šafránu. Jeden z nich natočil režisér Martin Horský loni. Jedná se o komedii a dámskou jízdu „Ženy v běhu“. Dobrá zpráva je, že i muži umí natočit příjemnou podívanou o ženách.

O ženách nejen pro ženy

Filmu vévodí čtveřice známých hereček v čele se Zlatou Adamovskou v roli matky tří dospělých dcer a také čerstvé vdovy, která chce uskutečnit poslední přání svého manžela – uběhnout maraton (s jeho urnou). Zlata se na roli připravila a denně běhala, aby stačila svým mladším kolegyním, které ve filmu ztvárnily její dcery.

Sesterské trio tvoří Tereza Kostková, Veronika Khek Kubařová a Jenovéfa Boková. Ve filmu nejsou dcery moc nadšené z matčina nápadu. Nevadí jim, že se jejich matka dala na „stará kolena“ na běhání, ale naprosto razantně odmítají její nápad běžet maraton jako štafetu, aby zvýšily svou šanci na úspěch.

Výrazné mužské role

Nakonec se přece jen iniciátorce nápadu podaří děvčata do akce zapojit, a dokonce to bere tak svědomitě, že obstará pro celý běžecký tým trenéra.

Ten se představí ve filmu v osobě Vladimíra Polívky. Herec se ukazuje v poslední době na obrazovkách poměrně často, a tak uvidíme, jestli se popularitou vyrovná svému otci Bolkovi. Laťka je nastavená hodně vysoko.

Čtěte také: Ženy v běhu: Která herečka tomuto sportu díky filmu propadla a která ho naopak proklínala

Další muž, který ozdobí tuto dámskou jízdu, je skvělý Ondřej Vetchý v roli Karla, který žije s jednou z dcer, nejstarší Marcelou (Tereza Kostková). Ta jako jediná má stabilní vztah a děti, chybí ji ale ke štěstí prstýnek. Maraton se tak stane díky partnerské sázce také možností, jak dostat Karla, otce svých dětí, do chomoutu.

Dvě její mladší sestry to nemají s láskou jednoduché a jejich starosti zpestří celý film.

O filmu

Film navštívilo během roku 2019 v kině přes 1,5 milionu diváků a tržby se vyšplhaly přes 200 milionů korun. Statistiky uvádí, že se snímek stal v historii od roku 1992 filmem, který navštívil miliontý návštěvník v nejkratší době od premiéry a to 42. den.

Pro scénáristu a režiséra Martina Horkého jde o velice úspěšný filmový debut, který překonal i film „Účastníci zájezdu“ (2006) Jiřího Vejdělka. Za film získal v roce 2019 Českého lva v kategorii Cena filmových fanoušků.

Ve filmu si zahráli i potomci Terezy Kostkové a Ondřeje Vetchého jako filmové děti páru. Polívka a Boková se při natáčení potkali už ve třetím projektu a vždy si zahráli pár.