Čtyři z tanku a pes: Demoralizující propaganda, nebo povedený seriál plný humoru, napětí i milostných příběhů

Čtyři z tanku a pes: Demoralizující propaganda, nebo povedený seriál plný humoru, napětí i milostných příběhů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Téměř zapomenutý seriál od polských tvůrců byl ve své době hvězdou mezi seriály. Válečné události okořeněné hrdinstvím, humorem i osobními příběhy posádky tanku diváky uchvátily. Velkou zásluhu na tom měl stejnojmenný román polského spisovatele Janusze Przymanowského vydaný v roce 1964.

I českým divákům se válečné dobrodružství, odehrávající se na východní frontě 2. světové války od srpna 1944 do května 1945, hodně líbilo. Popularita byla daná hlavně sympatickým obsazením. Posádku tvořil mladý radista a pozdější velitel Janek, silácký a svérázný střelec Gustík, řidič Grigorij a později se k posádce přidal Tomek, který doplnil posádku po smrti původního velitele Olgierda Jarośe.

O nejdojemnější scény se v seriálu postaral Šarik

Největší hvězdou a miláčkem diváků byl Šarik (z ruštiny „kulička“), německý ovčák, kterého přivedl Janek. Šarik se několikrát předvedl jako „statečný voják“, a proto se stal oficiálním psem tankové brigády.

Posádka tanku byla velice pestrá. Janek byl sotva dospělý, před válečným dobrodružstvím žil na Sibiři, kde hledal otce. V seriálu mu všichni drželi palce, aby mu to klaplo s Marusjou, pohlednou ruskou ošetřovatelkou, která se nakonec stala jeho ženou. Gustík byl studnicí optimismu. Původem byl Slezský Polák, který byl nuceně naverbován do německé armády, odkud zběhl. I na něj na konci seriálu čekala veselka. Jeho představitel Franciszek Pieczka je populární i u nás, neboť vytvořil roli tatíčka ve filmu Díky za každé nové ráno (1994). Grigorij (často také Greš) byl jen o něco starší než Janek a přišel s ním ze Sibiře. Grigorij se sblíží s polskou radistkou Lidkou.

Původní velitel tanku Olgierd Jaroś zahyne u města Weiherowo a naposled se v seriálu objeví v šesté epizodě. Od deváté epizody je v tanku venkovský mladík Tomek.

Reálné události i oslava režimu

Seriál se opírá o reálné události, které byly komunistickým režimem trochu vylepšené, aby byla posádka tanku vzorem odvážných vojáků, kteří bojovali za svou vlast. Co je trochu jinak, je osud psa Šarika. Ten ve skutečnosti nepřišel s Jankem ze Sibiře, ale tankisté ho ukradli na jaře roku 1944 hajnému v okolí města Kiverce na Volyni. Šlo o nejmenší ze tři štěňat, které fena hajného měla, a mladý radista Janek mu prostě nedokázal odolat. Hajný se hodně zlobil, jak zavzpomínal ve své knize skutečný velitel tanku 102 Piotr Korczyńský.

Tento seriál po politických změnách v Polsku rozdělil televizní diváky na dva tábory, podobně jako tomu bylo u nás, když po sametové revoluci došlo na reprízy totalitních seriálů propagujících komunistickou vládu.

Reprízu seriálu si nenechalo ujít několik milionů polských diváků

Podobně jako další polský seriál Kapitán Kloss, který vyprávěl o rozvědčíkovi v německé uniformě pracujícím pro sovětskou stranu, i Čtyři z tanku a pes popudil válečné veterány, kteří se všemožně snažili vysílání seriálu zastavit. Přirovnávali ho k nacistickým a stalinským propagandistickým filmům.

Veteráni se ohrazovali, že seriál zobrazuje polsko-sovětské vztahy až příliš idylicky a vůbec nezmiňuje třeba sovětskou spoluúčast na přepadení Polska v září 1939, povraždění polských důstojníků v sovětském zajetí a řadu dalších událostí.

Přesto seriál divákům nabídla soukromá televize Polsat, nakonec i veřejnoprávní televize. Poláci mají seriál rádi a podobně jako je to u našich seriálů z dob totality, zajímají se o příběhy hlavních postav a neřeší politické souvislosti.

Zdroje článku: