Třináctého října v kině, šestého ledna na Primě. Cirkus Maximus šlape v hodnocení na paty Elišce a Damiánovi

Třináctého října v kině, šestého ledna na Primě. Cirkus Maximus šlape v hodnocení na paty Elišce a Damiánovi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
TV Prima inzeruje film jako přehlídku náročných kostýmů a nebezpečného natáčení, ale už podle hereckého obsazení je jasné, že divák nemůže čekat nic velkolepého a za krásným cirkusovým dobrodružstvím je třeba zajít jinam, třeba k seriálu Cirkus Humberto.

U rodinného filmu by měly vydržet i děti, ale ani ony si takový trest nezaslouží. Nejzábavnější na celém veledíle z dílny Artura Kaisera, který si napsal scénář a film zrežíroval, jsou komentáře diváků, kteří film viděli.

Recenze diváků

  • Na půl sekundy jsem si myslel něco ohledně navázání na dobrou tradici tématu cirkusu v české kinematografii a vzpomněl si na Cirkus Humberto (1988), ale do pěti minut člověk zjistí, která bije. Když pominu, že tam je trestuhodně nevyužité cokoliv z cirkusu, krom závěrečného sestřihu top čísel, tak se to celé rozpadlo na scénáři, dialozích, hlouposti. Tam nefungovalo lautr nic.
  • No na to není ani slov... KDO je Artur Kaiser?
  • Chtěl jsem tomu dát šanci a třeba najít jen záblesk něčeho pozitivního. Bohužel to se nedá... Přišel jsem zbytečně o 97 minut života.
Jiří Maryško
Jiří Maryško | Zdroj: FTV Prima

A jak film chválí TV Prima?

Ve filmu by měla být špičková světová artistická čísla. Divák by měl ale ocenit hlavně nahlédnutí do zákulisí příprav a ocenit nebezpečné a náročné vystoupení, kde není místo pro počítačové triky a vše je reálné.

Film má představit cirkusový život jako tvrdou práci a společenství svérázných lidí, kteří se obětují pro úspěch v cirkusové manéži. To vše by mělo být gejzírem zábavy pro děti i rodiče.

Na stránkách, které se věnují českým cirkusům a inzerují nábor do cirkusové školy, se píše:

Většinou však zůstalo spíše u plánů a úroveň českého cirkusového umění stále klesala. Dodnes se však zachovalo několik cirkusových rodů, které nadále vykonávají své řemeslo. Jsou to např. Berouskovi, Kaiserovi, Kellnerovi, Třískovi a další. Úroveň těchto cirkusů však není z nejlepších a ani vztahy mezi jednotlivými rodinami nejsou dobré. Je to zřejmě důsledek chudoby a nesmírně těžkých životních podmínek, se kterými se dnešní cirkusáci potýkají.

Zajímavostí zase tolik není, možná nejzajímavěji působí příjmení režiséra, které by mohlo být spojené s jedním z cirkusových rodů.

Ve filmu vystupuje i provazolezec Ladislav Kaiser, který se prošel po kotvicím laně cirkusového stanu bez zajištění.

Pouták zmiňuje i náročné uniformy, které se šily asi dvacet hodin každá a jejich cena se pohybuje v řádech několika tisíc.

Film slibuje řadu nebezpečných a náročných vystoupení bez triků. Jak moc diváky potěší, to se přesvědčíte už 6. ledna večer na TV Prima.

Zdroje článku: