Chobotnice: Italský seriál, který svou mafiánskou tématikou nadchl diváky a rozzlobil mafii

Chobotnice: Italský seriál, který svou mafiánskou tématikou nadchl diváky a rozzlobil mafii
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V osmdesátých letech představoval italský seriál pro československé diváky milé překvapení. Seriál se svým zpracováním lišil od dalších (často romanticky laděných) příběhů o italské mafii. V Chobotnici (v originále La Piovra) nevyhrávalo dobro nad zlem.

Tvůrci seriálu tak trefně vyobrazili praktiky mafiánských rodin, že jim hrozilo od italské mafie reálné nebezpečí. Filmování se dokonce muselo z jihu Itálie přesunout do Švýcarska a do Německa. Další zvláštností kriminálního seriálu byla skutečnost, že i po smrti hlavního hrdiny, komisaře Corrada Cattaniho, vznikly další série. Divácky nejatraktivnější však zůstaly první dvě.

První série představila drsnou tvář Sicílie

Policejní komisař Corrado Cattani (Michele Placido) dostává pověření, aby se ujal vyšetřování smrti šéfa kriminálky v sicilském městě Trapani. Cattanimu se moc do spletitého případu, který mu dohodil vlivný známý, nechce, ale když se postupně dostává k podrobnostem o sicilském podsvětí, je rozhodnutý se tamnímu zločinu postavit.

Na scénu vstupuje celá řada zajímavých postav. Mezi nimi je například drogový dealer Sante Cirinna, drogové závislá dívka z lepší rodiny Titti Pecci Scialoiaová, advokát Terrasini, bankéř Ravanusy, hraběnka Olga Camastrová nebo televizní reportér Nanni Santamaria.

Cattani začíná rozplétat vraždu svého předchůdce. Má v úmyslu ale udělat mnohem víc a začíná revizemi v místních bankách. To vzbudí v podsvětí značný rozruch, protože přes banky filtruje peníze ze svých nelegálních obchodů z drog a zbraní mafie i místní smetánka.

Komisař nakonec své práci úplně propadne, což se odrazí na vztahu s manželkou Elsou. Prožije si krátký románek s krásnou, ale příliš komplikovanou Titti a podaří se mu dostat za mříže Cirinnu, malou rybku v obchodě s drogami. Mafie si brzy uvědomí, že Cattani jim začíná znepříjemňovat jejich dobře zavedené podnikání a jako upozornění na to, kdo v kraji vládne, mu unese dceru Paolu.

To odvážného komisaře samozřejmě hodně vystraší, a tak veškeré aktivity spojené s vyšetřováním mafie pozastaví, a dokonce nechá pustit z vězení i Cirinnu. Nikdo netuší, co za změnou chování je, dokonce ani manželka, která se odstěhovala do Švýcarska. Dcera se nakonec po splnění všech požadavků mafie vrátí domů živá, jak však Cattani zjistí, byla znásilněna. To je stěžejní okamžik, kdy se vrhá do ulic sjednat pořádek, aby svou třináctiletou dceru pomstil.

Musí bojovat nejen s nepřáteli, ale i s těmi, kteří se tváří jako přátelé. Zrada a nebezpečí číhá na každém kroku. Cattani přežije atentát i zradu hraběnky Camastrové. Čelí také soudnímu vyšetřování, protože je obviněný z křivé přísahy a falšování dokladů.

Vše je doplněno kvalitní hudbou Rize Ortolaniho, jehož od druhé série vystřídal Ennio Morricone.

Zajímavostí je, že zahraniční produkce seriálu byla první, která si po revoluci vybrala pro natáčení Prahu.

Co o seriálu psali v domovské Itálii

Chobotnice byla prvním velkým mistrovským dílem italského televizního seriálu. Před pětatřiceti lety, 11. března 1984, byla na stanici Rai 1 odvysílána první epizoda seriálu, která změnila představu mafie v očích veřejnosti.

Deset sérií seriálu (natočeného v letech 1984 až 2003) bylo vysíláno televizí ve 160 zemích po celém světě. Do té doby to byl jeden z mála italských televizních produktů prodaných do zahraničí. Její mezinárodní název byl Chobotnice. V Německu, kde byla velmi populární, se z ní stal Allein gegen die Mafia (Sám proti mafii). Seriál doma sledovalo v průměru 14 milionů diváků. Zabití inspektora Cattaniho, které se odehrálo ve čtvrté sérii, dosáhlo rekordní sledovanosti 18 milionů.

Michele Placido nebyl první volbou pro hlavní roli, právě naopak. Mnozí chtěli, aby Corrada Cattaniho hrál Franco Nero. Byl to režisér Damiano Damiani, kdo trval na tom, aby byl hlavním hrdinou tehdy osmatřicetiletý apulijský herec Michale Placido.

Název La Piovra, kromě toho, že byl jasně inspirován chapadly Cosa Nostry, odkazoval také na Mussoliniho Ovru (Opera Vigilanza Repressione Antifascismo), tedy tajné služby politické policie za fašistického režimu, jejichž symbolem byla chobotnice.

Navzdory své popularitě vzbudila Chobotnice poměrně dost kontroverze. Nejprve to byli křesťanští demokraté a poté Silvio Berlusconi, kteří seriál kritizovali za negativní obraz Itálie, který byl vytvářen za hranicemi.

Televizní seriál byl inspirovaný skutečnými událostmi v Itálii

Peppino Impastato, mladý muž, který se vzbouřil proti mafii a byl zabit ve věku 30 let (9. května 1978), byl seriálem poctěn v sedmé sérii.

Postava Daniela Rannisiho (Gedeon Burkhard), protimafiánského reportéra, který cestuje po městě v dodávce, z níž vysílá své pirátské rádio Radio Tam Tam, kde odsuzuje prohřešky místní kriminality, byla zjevně inspirována příběhem jednoho z nejstatečnějších hlasů v boji proti Cosa Nostra a jeho Rádiu Aut.

Šéf Antonio De Pisis (Marcello Tusco), známý jako "Puparo", přítomný od třetí do páté sezóny, je jasně inspirován Totò Riinou a Tommasem Buscettou.

Ve třetí epizodě čtvrté série je soudkyně Silvia Conti (Patricia Millardet) potrestána znásilněním za svou činnost proti mafii. Scéna s bílou dodávkou, do které byla naložena, byla volně inspirována násilím, které utrpěla Franca Rame, unesená a znásilněná v roce 1973 skupinou neofašistů (na "příkaz" karabiniérů, tvrdí Biagio Pitarresi, přední představitel milánské pravice).

Seriál odstartoval kariéru řadě mladých herců. U nás je asi nejznámější Raoul Bova.
Zdroje článku: