Chemo: Milostný příběh o touze po životě a o lásce ve stínu smrti

Chemo: Milostný příběh o touze po životě a o lásce ve stínu smrti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Polský debutující režisér Bartek Prokopowicz v této tragikomické romanci o manželství, mateřství a smrtelnosti čerpá z osobní zkušenosti. Film, který měl premiéru na FF v Karlových Varech, věnoval své ženě, která zemřela na rakovinu.

Chemo je energický milostný příběh, který vám rozbuší srdce. Režisér zvolil odlehčený přístup k vážnému tématu. Dramatická výprava, odehrávající se v současné Varšavě, obsahuje silně autobiografické prvky kameramana, který se tímto celovečerním debutem stal také režisérem. Jeho manželka Magdalena zemřela v roce 2012 na rakovinu.

Magdalenin příběh mladé matky, která po zjištění vlastní diagnózy založila charitu proti rakovině, byl dříve zpracován v dokumentu Aliny Mrowićské z roku 2009 Magda, láska a rakovina.

Lena (Agnieszka Zulewska) je vášnivá blonďatá kráska, která jednoho dne bez vysvětlení odejde z nablýskaného prostředí, ve kterém žije. Mezitím na druhé straně města morbidně depresivní fotograf Benek (Tomasz Schuchardt) spřádá plány, jak následovat svého sebevražedného otce co nejdříve do hrobu.

Setkání těchto dvou lidí jim úplně změní životy a Benek konečně najde někoho, pro koho má smysl žít.

Sexuální napětí srší a tito dva emocionálně nestálí zoufalci prožívají úžasnou romantiku. To vše až do okamžiku, než Lena prozradí, že má rakovinu prsu, čeká ji dvojitá mastektomie a možná předčasná smrt. Benek navrhuje sňatek, ale Lena odmítá a trvá na tom, že musí s nemocí bojovat sama. Celou situaci zhoršuje skutečnost, že se mladá žena vyhýbá chemoterapii, ke které nemá odvahu. 

Nakonec se Benkovi podaří mladou ženu přemluvit, aby změnila názor na svatbu i na léčbu. Ale tím se jejich složitá situace možná začne ještě více komplikovat.

Po bouřlivé svatbě a nečekaném těhotenství však pár čelí zcela nové rovině morálních dilemat. Přežije plod chemoterapii? Dokáže sama Lena přežít těhotenství? Je etické mít dítě, když se možná matka nebude radovat z jeho dětství?

Film je velice dobře vizuálně zpracovaný a je dostupný na HBO MAX.

Režisér a jeho bratr kameraman Jeremiasz Prokopowicz, který v minulosti spolupracoval s Romanem Polanskim, proměnili Varšavu v říši plnou živých barev a okouzlujících lidí. Určitě zajímavá je i animovaná příloha, která zobrazuje Lenin vnitřní boj s rakovinou.

Zdroj článku: