Návrat Četnických humoresek na televizní obrazovky

Návrat Četnických humoresek na televizní obrazovky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na obrazovky se nám vrátil jeden z nejoblíbenějších českých seriálů – Četnické humoresky. Námět na seriál byl původně v Praze, tam o něj ale nebyl moc zájem. Proto putoval do Brna, kde v režii Antonína Moskalyka a Pavlíny Moskalykové vznikl hotový skvost.

V letech 2001 až 2007 vzniklo celkem 39 epizod ve třech sériích a příznivci dobových kriminálních příběhů je přijali s otevřenou náručí. Pro Tomáše Töpfera je to určitě jedna z nejpopulárnějších televizních rolí. A není sám, koho si diváci v příbězích nejen plných zločinu, oblíbili. Lidskost a laskavý humor seriálu je neodmyslitelně spojený i s Petrem Kostkou, Ivanem Trojanem, Stanislavem Zindulkou, Alenou Antalovou, Libuškou Šafránkovou nebo s Andreou Elsnerovou. Klaudii, dceru Arazíma, si zahrála ruská herečka Olga Jurjevna Krasko, pocházející z Charkova na Ukrajině.

Záběr ze seriálu, Zdroj: fotoarchív ČT

Brněnská četnická pátrací stanice v období první republiky se stala domovem Karla Arazíma, Bedřicha Jarého nebo Antonína Šebestíka. Právě tyto postavy vznikly podle skutečných postav, které sloužily na Četnické stanici v Hradci Králové.

seriálu bylo použito přes 6500 kostýmů, 120 dobových vozidel, 25000 dobových rekvizit a celá velká rodina hospodářských zvířat od slepic a králíků, až po koně. Některá stará auta a sajdkáru zapůjčil na natáčení Tomáš Töpfer.

Celý seriál vychází z množství autentických příběhů, Zdroj: fotoarchív ČT

Určitě si všichni vzpomínáte na Toníčka, který zemřel ve službě a zůstala po něm těhotná Andělka. I tato seriálová postava je inspirovaná skutečnou postavou šestadvacetiletého strážmistra – psovoda Aloise Taubera, který byl zastřelen v roce 1931 při obléhání statku v Koterově. Ve skutečném příběhu měl četník těsně před svatbou a spolu s ním zemřel i jeho pes.

Celý seriál vychází z množství autentických příběhů nalezených v četnických archivech. Tvůrci se snažili zachovat i mechanismy, podle kterých taková práce na četnické stanici fungovala.

Některá stará auta a sajdkáru zapůjčil na natáčení Tomáš Töpfer, Zdroj: fotoarchív ČT

Zajímavostí je, že oblíbeného psa Arga, který v seriálu sice utrpěl při práci zranění, ale přežil, hráli celkem tři psi. Dva z nich měli velmi smutný osud. První pošel na rakovinu, druhý začal být už během natáčení problematický a zemřel na procházce. Třetí pes se tak rychle musel naučit základní povely, aby budil dojem služebního psa.

To dobrosrdečná Kikina se nic učit nemusela. Šlo o rodinného mazlíčka z rodiny režiséra Moskalyka.

Seriálová pátrací stanice vznikla v areálu bývalých vojenských kasáren v Brně. Po dokončení třetí řady byl areál zbouraný. Točilo se v celé řadě českých lokalit a štáb zavítal i na Slovensko a na Podkarpatskou Rus.

V celém seriálu se vystřídala na české poměry neuvěřitelná řada komparzistů. Jen ve třetí řadě seriálu jich bylo přes 3 tisíce.

Seriál získal v kategorii Seriál roku v roce 2005 Cenu TýTý.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.ceskatelevize.cz