Stylový český špionážní seriál Bez vědomí vás přenese do reality období před sametovou revolucí

Stylový český špionážní seriál Bez vědomí vás přenese do reality období před sametovou revolucí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I kdyby byla jen desetina šestidílného seriálu postavená na reálných skutečnostech, rozhodně jde o zdařilý projekt, který diváka nejen zaujme, ale zároveň donutí i popřemýšlet o tom, v jaké době jsme vlastně ještě nedávno žili.

Seriál Ondřeje Zachariáše je situovaný do období těsně před revolucí roku 1989. Herecké obsazení je nadprůměrně povedené a Táňa Pauhofová a Lenka Vlasáková vytvořily mimořádně zajímavé ženské postavy. Ani herci Martin Myšička, Jan Vlasák a Martin Hofmann se rozhodně v seriálu neztratí a předvedli se v plné parádě.

Píše se rok 1989. Marie (Pauhofová) je profesionální houslistka a žije v Británii. Před dvanácti lety tam uprchla za dramatických okolností se svým mužem Viktorem. Viktor byl známý disident a Marie vyrostla se stejně smýšlejícím otcem. Rozhodnutí k emigraci nebylo nijak složité.

Jenže Marie nechala v Československu sestru a moc se jí stýskalo. Přestože už dávno měli s mužem britské občanství, její prosby týkající se návštěvy rodné země zůstaly nevyslyšeny.

To vše se ale v jednom okamžiku změnilo. Situace ve východních zemích se začínala měnit a Viktor dal konečně souhlas k návštěvě Prahy.

Nic ale nebylo tak ideální, jak Marie čekala. Byt od známého byl špinavý, země ponurá a setkání se sestrou skončilo hádkou. To ale nebylo nic proti tomu, co přišlo, když Marii a Viktora srazilo auto. Ona se probudila v nemocnici a Viktor zmizel.

Marie se začíná utápět v hrůzné realitě a každý její krok ji přivádí hlouběji do spletitosti záhad, které vyplouvají na povrch kolem osoby jejího manžela. Už si není ničím jistá a její život se mění v děsivou noční můru.

Kdo je vlastně Viktor a s kým žila tolik let?

Špionážní seriál je velice dobře natočený a když pomineme skutečnost, že za každým rohem narazíte na špiona, je to zajímavá podívaná, kterou stojí za to vidět. Ponuré prostředí, které se táhne celým seriálem, jen dokresluje tíživou atmosféru doby. Přestože je velká část děje fikce, v kombinaci s reálnými událostmi naší historie toto spojení nepůsobí nepřirozeně. Jediné, co v seriálu chybí, je alespoň hrstka šťastných lidí.

 

Zdroj:

  • autorský článek