„Až tam nezbyl žádný” jako nejlepší adaptace Deseti malých černoušků

„Až tam nezbyl žádný” jako nejlepší adaptace Deseti malých černoušků
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeden z největších detektivních románů všech dob a vrcholné dílo Agathy Christie se dočkalo hned několika filmových zpracování. Posledním a tím nejlákavějším je třídílný seriál Až tam nezbyl žádný z roku 2015.

Román byl poprvé vydán v roce 1939 pod názvem „Deset malých černoušků”. Během let ale začal název budit vášně, zejména kvůli rasistickému nálepkování. Ty vyvrcholily v letošním roce, kdy se většina nakladatelství ustanovila, že již nebude knihu vydávat se zmínkou o černoušcích v názvu a ani v samotném příběhu. 

Již první film z roku 1945 nesl název „Až tam nezbyl žádný”. Tato kanadská verze sice neupadla v úplné zapomnění, na paty jí ale šlape britských, o dvacet let mladších, „Deset malých černoušků”. Tentokrát se osm neznámých lidí s temnou (však dávno promlčenou) minulostí nevydává na ostrov, nýbrž na sídlo vysoko v zasněžených horách. Třetí verze, znovu pod názvem „Deset malých černoušků” vznikla v roce 1987, tentokrát netradičně pod taktovkou Sovětského svazu. V Česku nepříliš proslulé, ovšem kvalitní zpracování. V 89. roce si černoušci připsali na účet ještě jednu, zřejmě tu nejméně reprezentativní, britskou verzi. „Deset malých Indiánů” se v tomto filmu octne na africkém kontinentě. 

 Další velkoprodukční britské zpracování pak přišlo až v roce 2015. Tři díly, o celkových 60 minutách, velmi precizně zachycují příběhy jednotlivých postav a děj na Černochově ostrově. Ten působí tím správným, mrazivým dojmem. Jednotlivé postavy jsou velmi výrazné, zanechávají opravdový dojem a díky dlouhé stopáži je jejich psychologii věnován velký prostor. Celá minisérie se dá zhlédnout jedním dechem a pokud jste divák Christienina příběhu neznalý, pak zřejmě do poslední minuty nebudete tušit, kdo je vlastně pachatelem. 

Vizuálně skutečně povedené dílo, které věrohodně evokuje atmosféru 30. let minulého století. Výborní herci, kterým jen těžko neuvěřit nastalou paranoiu, a svižně podaný příběh, jehož rozuzlení si divák nemůže nechat ujít. Seriál z produkce BBC je dostupný na HBO Go.