Vyzkoušejte si AZ-kvíz nanečisto a ověřte své znalosti v nejdéle vysílaném soutěžním pořadu v ČR

Vyzkoušejte si AZ-kvíz nanečisto a ověřte své znalosti v nejdéle vysílaném soutěžním pořadu v ČR
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vědomostní televizní soutěž AZ-kvíz, připravovaná v brněnském studiu ČT pod taktovkou režiséra Ladislava Cmírala, se začala vysílat 2. ledna 1997. Je tak vlastně nejdéle vysílaným soutěžním pořadem v Česku, přičemž stále patří mezi ty nejoblíbenější. Od soutěžících vyžaduje rozsáhlé, všeobecné znalosti.

Název soutěže hezky ladí s hrací tabulí, na níž se otázky ukrývají pod políčky označenými písmeny abecedy od A až do Z. Pořad tak kombinuje tematicky pestré otázky se strategickou hrou. Nestačí totiž pouze odpovídat na záludné dotazy moderátora Aleše Zbořila či moderátorky Evy Machourkové, ale je také třeba zvážit, jak propojit jednotlivá pole v řetězec, jenž by spojil tři strany trojúhelníku. Jedině tak lze totiž dosáhnout vytouženého vítězství. Zajímavé je, že i samotní moderátoři se znění otázek dozvídají až při vysílání. Soutěž dosáhla takové popularity, že vznikly i její další verze (např. AZ-kvíz Junior pro děti), speciály a také stejnojmenná stolní hra.

Patříte k fanouškům televizní soutěže AZ-kvíz? Baví vás odpovídat na zapeklité otázky v pohodlí domova, ale o osobní účast ve studiu nemáte zájem? Pak je následující kvíz přesně pro vás. Procvičíte si v něm poznatky z nejrůznějších oborů a možná zjistíte, zda byste případně uspěli ve skutečném AZ-kvízu.

Podařilo se vám správně zodpovědět všechny otázky, nebo jste u některých pochybili? I kdybyste nebyli zcela úspěšní, jistě jste si alespoň osvěžili staré znalosti, dozvěděli se něco nového a také se na chvilku příjemně odreagovali.

Zdroje článku: