Australan „Krokodýl Dundee“ se dočkal bitvy s daňovými úřady a dost tvrdého rozvodu se svou filmovou partnerkou

Australan „Krokodýl Dundee“ se dočkal bitvy s daňovými úřady a dost tvrdého rozvodu se svou filmovou partnerkou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Letos se nám Krokodýl Dundee trochu zpozdil a filmy s oblíbeným dobrodruhem přichází až během měsíce září. Herec Paul Hogan, kterého proslavila jediná filmová postava po celém světě, byl vtipálkem i v soukromí. Jeho manželky sice jeho humor odradil od společného soužití, ale Hoganovi zaručil nesmrtelnost.

Paul Hogan je bezesporu nejznámější Australan. Je to také herec, komik, filmový producent a spisovatel. Jeho tvář je v celém světě široce známá nejen díky filmům o sympatickém dobrodruhovi se slabostí pro krokodýly, ale i pro celou spoustu reklam, které natočil pro světoznámé značky.

Už prvním ze série filmů, kde byl hlavním hrdinou „Krokodýl Dundee“, si získal neuvěřitelnou popularitu po celém světě. Všechny šokovalo, když se první z filmů stal nejvýdělečnějším filmem v australské historii a s výjimkou filmu Top Gun, byl nejvýdělečnějším filmem v Americe v roce 1986.

Paul Hogan se narodil 8. října 1939 v Novém Jižním Walesu (což si vymyslel) v Austrálii. Měl práci jako rigger (dělník, který zajišťuje práci ve výškách) na Sydney Harbour Bridge (ocelový obloukový most v Sydney). Paul Hogan má šest dětí.

Po rozvodu se znovu oženil se svou první manželkou

Hogan a jeho první manželka, Noelene Edwardsová, se vzali v roce 1958. Rozvedli se v roce 1981 a znovu se vzali o necelý rok později. Druhý rozvod přišel v roce 1986.

Poté se Hogan v roce 1990 oženil se svou kolegyní, se kterou natáčel sérii filmů Krokodýl Dundee – Lindou Kozlowski. Se svou první ženou stihl pět dětí a s druhou manželkou přidal ještě syna.

V říjnu 2013 Kozlowski požádala o rozvod s odkazem na nesmiřitelné rozdíly, přičemž rozvod byl dokončen v roce 2014. Ve hře byl i majetek a Kozlowski si dokázala nemalou část získat pro sebe. Bulvární noviny měly o čem psát.

Hogan měl právní problémy s nezaplacenými daněmi

Manželka však nebyla jediná, kdo měl zálusk na tučná konta populárního herce. V roce 2007 byl Hogan jmenován jedním ze skupiny obviněných osob v souvislosti s vyšetřováním australských daňových podvodů ve výši 300 milionů AUD s názvem Operation Wickenby. Šetření bylo provedeno u 23 subjektů, které údajně využívaly zámořské společnosti ke skrývání příjmů.

Hogan se návratu do Austálie kvůli vyšetřování bránil, ale v roce 2010 odjel na pohřeb své matky. Od australských úřadů dostal příkaz neopustit zemi, dokud nezaplatí daně za skryté příjmy. Jeho daňové problémy byly nakonec vyřešeny v roce 2013.

Hogan obdržel mnoho vyznamenání

Je trochu paradoxem, že země, která ho označila za podvodníka, ho na druhé straně zahrnula uznáním a mnoha významnými cenami. Byl jmenován členem Řádu Austrálie „za službu cestovnímu ruchu a zábavě“. Obdržel také Longford Lyell Award, nejvyšší vyznamenání Australské akademie filmového a televizního umění, za vynikající služby pro australskou obrazovku.

Jeho první veřejné vystoupení bylo v amatérském talentovém pořadu

V talentové soutěži o sobě Hogan tvrdil, že je „tap-dance vrhačem nožů“. Na jeviště se vypravil ve svých pracovních botách a s noži. Na porotce začal chrlit jeden vtípek za druhým, a nakonec hodil nože na zem. Originální vystoupení mělo úspěch a Hogan dostal další příležitost ke komediálnímu vystoupení. Za čas měl svůj pořad komediálních skečů, který si sám produkoval. Natočil celkem šedesát epizod (1973-1984), které byly populární i ve Velké Británii a v Jižní Africe.

Hogan propagoval populární značku cigaret

V 70. letech 20. století propagoval Hogan cigarety v televizi, tisku a reklamách na billboardech. V reklamě měl na sobě formální oblek a nechyběl vtipný slogan.

Během časných osmdesátých let natočil sérii televizních reklam propagujících australský turistický průmysl. Tyto reklamy byly vysílány ve Spojených státech a měly ohromný úspěch.

Herec se ještě do Austrálie vrátil a dělal stand-up comedy

V letech 2013, 2014 a 2015 se Hogan pustil do živých stand-up vystoupení po celé Austrálii. To dalo podnět k natočení dokumentu o jeho zajímavém životě. Vyšlo také najevo, že se nenarodil v Novém Jižním Walesu, jak tvrdil. To si vymyslel, aby mohl vytvořit k tomuto místu veselé příhody. Ve skutečnosti se narodil v Sydney, ale to mu přišlo nudné.

Má čisté jmění 20 milionů amerických dolarů

Hoganovo čisté jmění dosáhlo původně 75 milionů dolarů, ale bohužel kvůli ošklivému rozvodu a dlouhému boji s australským daňovým úřadem o velkou část jmění přišel.

Jeho postava byla ispirací pro natočení dvoudílné australské minisérie a u příležitosti 80. narozenin o něm v roce 2019 další australská televize natočila dokument Šťastný život Paula Hogena.

Zajímavosti

Mezi australské lokality, kde se točilo, patřil národní park Kakadu, který je velký asi jako Německo. Získal takovou proslulost, že park po uvedení filmu nabízel prohlídky „Krokodýla Dundeeho“.

Protože poblíž místa, kde herci a štáb v národním parku Kakadu natáčeli, nebyly žádné vhodné hotely, uchýlili se nakrátko k bydlení v polorozpadlých opuštěných chatrčích. Vždy tam byl ozbrojený strážce, aby se ujistil, že skutečný krokodýl nezpůsobí problémy. Jeden z autorů scénáře, John Cornell, se také postaral o to, aby nikdy nechybělo pivo.

Když Sue (Linda Kozlowski) napadl krokodýl, nikdy nebyla v nebezpečí, a to nejen proto, že ji Mick hlídal. Ve skutečnosti to byl mechanický krokodýl, který stál 45 tisíc dolarů. Hogan chtěl opravdové živé zvíře na detailní záběry, ale kvůli bezpečí to nebylo možné.

Podle Hogana bylo nejtěžší natáčení s buvolem. Zvíře bylo líné a nechtělo se hnout. Štáb jednoduše musel čekat, až se zvíře pohne, což bylo v prvním filmu celý den.  

John Cornell ukázal film manažerovi 20th Century Fox, když byl v Hollywoodu a snažil se ho prodat. Neuspěl, manažer po dvaceti minutách filmu usoudil, že to u diváků nebude fungovat. Práva nakonec zakoupil Paramount a rozhodně nelitoval.

Hotelový pokoj v New Yorku je apartmá za 900 USD v hotelu New York Plaza. Turisté dodnes žádají o pokoj Micka Dundeeho, a hlavně chtějí jeho bidet. Ten si pro účely natáčení do koupelny přidal filmový štáb, protože ve vybavení hotelového pokoje nebyl.

Filmy jsou k vidění na Prima Max a na Primě.

Zdroje článku: