Anita Krausová ze seriálu Hvězdy nad hlavou: Prošla si těžkými začátky, ale vypracovala se vysoko

Anita Krausová ze seriálu Hvězdy nad hlavou: Prošla si těžkými začátky, ale vypracovala se vysoko
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Anita Krausová je především divadelní, ale i filmovou a seriálovou herečkou. Znát ji můžete z nového seriálu Hvězdy nad hlavou nebo například z filmu Špindl. Jak vypadala její náročná cesta ke slávě? A v jakých rolích jste ji mohli vidět?

Náročné herecké začátky

Anita měla sen stát se herečkou už od první třídy, přestože nepochází z herecké ani umělecké rodiny. Ještě předtím ale závodně lyžovala a plavala a v dospělosti se chtěla stát právě lyžařkou. Z finančních a zdravotních důvodů se však těchto zálib musela vzdát. A právě díky tomu si oblíbila dramatický kroužek. Po studiu na gymnáziu se tak rozhodla zkusit přijímačky na DAMU. Ty bohužel nevyšly, přestože postoupila do posledních kol. „Dostala jsem se do posledních kol, ale pak mě nevzali. Hodně to pro mě znamenalo, takže to bylo velké zklamání,“ prozradila pro web Trutnovinky.cz.

Nově získaný čas však ani zdaleka nepromrhala. Volný rok využila k cestování po České republice, objevování sebe sama a přípravě na další přijímací zkoušky. Tentokrát to zkusila na Katedře alternativního a loutkového divadla, kde výběrovým řízením prošla úspěšně a na svou vysněnou DAMU byla přijata. Neobvyklé zaměření si dodnes vychvaluje, protože ji učili herci ze všech různých odvětví, díky kterým měla možnost se na herectví podívat hned z několika zajímavých pohledů.

 

„Mými vedoucími ročníku byli Jan Borna a Ivan Rajmont, což jsou osobnosti, které pokrývají celou škálu, naučili jsme se tak od všeho trochu. Ivan Rajmont dělal klasické divadlo a byl v té době režisérem v Národním divadle. Oproti tomu Jan Borna se věnoval právě různým kabaretům, učil nás práci s loutkou, hodně dbal na hudbu, zpěv či pouliční schopnosti, jako je třeba chůze na chůdách. Dále nás pak ročníkem provázeli Radka Fiedlerová a Ondřej Pavelka, takže to bylo fakt strašně dobrý, že nám každý dával trošku jiný impuls,“ pochvalovala si herečka svá studijní léta.

Široký záběr

Už od školy tedy měla herečka hodně široký profesní záběr. Věnuje se totiž jak divadlu, filmům a seriálům, tak moderování, rozhlasu nebo nahrávání audioknih a podcastů.

Po studiu na DAMU se stala stálou členkou Činoherního studia v Ústí nad Labem, kde hrála téměř deset let. Poté se začala pohybovat převážně na pražské alternativní scéně, které se věnuje dodnes.  Vystupuje například v MeetFactory nebo A Studiu Rubín. Kromě toho je členkou ženské divadelní skupiny Kolonie.

V roce 2011 se objevila v pár dílech seriálu Čapkovy kapsy a o dva roky později si zahrála v minisérii Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jejími největšími rolemi se však staly ty v seriálech Pustina, Zločiny velké Prahy nebo právě nových Hvězdách nad hlavou. Zahrála si také jednu z hlavních rolí ve známé komedii Špindl, dále se objevila v dramatu 8 hlav šílenství nebo komedii Teroristka. Jejím nejnovějším filmem je romantické drama Marťanské lodě z minulého roku.

Láska k alternativním projektům

Jak už napovídá i její studijní obor, Anita má alternativní herectví a projekty v oblibě. Méně mainstreamové snímky nebo inscenace jsou pro ni podle jejích slov nejlákavější. 

„Jsou to projekty, kdy si něco vymyslíš, s kým to budeš dělat a kde, napíšeš to a pak dáš žádost o grant. Když je kladně vyřízena, začne příprava a začne se zkoušet. Od nápadu k realizaci pak uplynou třeba tři roky,“ vysvětlila herečka.

Hrdá je také na své spolupráce se studenty uměleckých škol, které si prý nenechává ujít.

Ráda se také zapojuji do projektů, které jsou pro lidi jejich první věcí, kdy se to jako učí. Baví mě být u toho, kdy se něco zkouší, třeba i s nejistotou výsledku.

 

Zdroje: