Angela Lansbury alias Jessica Fletcherová oslavila 95. narozeniny. Před 45 lety odmítla roli ve filmu Miloše Formana

Angela Lansbury alias Jessica Fletcherová oslavila 95. narozeniny. Před 45 lety odmítla roli ve filmu Miloše Formana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Angela Lansbury, rodačka z Londýna, před několika dny oslavila významné životní jubileum. Její filmový debut se stal obrovským úspěchem, během svého života získala nespočet divadelních, televizních i filmových ocenění. Tato talentovaná dáma nyní oslavila úctyhodné 95. narozeniny.

Její debut byl velký úspěch

Angela se narodila v Londýně v polovině října 1925. Během probíhající druhé světové války se tato britská rodačka rozhodla, že zamíří za velkou louži a usídlila se v Americe, kde už zůstala. Již rok před skončením války se poprvé objevila ve filmu, jednalo se o počin Plynové lampy George Cukora, za který dostala prestižní Zlatý globus a vysloužila si i nominaci na Oscara. Její kariéra se nemohla lépe rozběhnout… Hned další rok byla obsazena do filmu Obraz Doriana Graye. Za svůj výkon opět obdržela nominaci na Oscara.

Čtěte také: Jessica Fletcherová ze seriálu To je vražda, napsala letos oslaví 95. Jako mladou začínající herečku byste jí nepoznali

Pronikla na Broadway, poté i do televize

Během následujících let získávala pravidelně prestižní ocenění za své působení na prknech, která znamenají svět. Hrála totiž na broadwayské muzikálové scéně. Po tomto obřím úspěchu její umělecký život přešel na televizní tvorbu. V padesátých a šedesátých letech si zahrála třeba s Elvisem Presleym, Frankem Sinatrou nebo Peterem Sellersem.

Čtěte také: Hana Hegerová oslavila 89. narozeniny. V jakých filmech se objevila

Tuhle roli ale odmítla

I když se objevila v celé řadě televizních, filmových i divadelních projektů, občas prostě musela nějakou tu nabídku odříct. Bylo potřeba se věnovat také dětem, a čas, který mohla ve své profesi trávit, nebyl nekonečný. Mezi role, které Angela odmítla, se řadí i postava sestry Ratchedové ve slavném filmu Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem.

Čtěte také: Ve věku 79 let zemřela čarodějnice z Arabely. Herečka Jana Andresíková se stala další obětí koronaviru

V naší zemi známe Angelu především díky krimiseriálu To je vražda, napsala. Toho se natočilo na 264 epizod. Herečka je ale stále aktivní – před třemi lety se podílela na natáčení seriálu Malé ženy, v roce 2018 se objevila ve filmu Mary Poppins se vrací.