Svatý rok: Mistr francouzské kinematografie Jean Gabin ve filmu s názvem inspirovaným náboženskými oslavami

Svatý rok: Mistr francouzské kinematografie Jean Gabin ve filmu s názvem inspirovaným náboženskými oslavami
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V dubnu 1976 představil král komedie Jean Girault svůj nejnovější film, který je jediným společným dílem režiséra Giraulta a Jeana Gabina. Girault se proslavil komediemi s četníky, kde byl za hvězdu nezapomenutelný Louis de Funès.

Svatý rok byl Gabinovým posledním filmem. Hvězda filmového plátna zemřela sedm měsíců po premiéře. Zdá se, že unavený Gabin se na konci neuvěřitelné kariéry dokázal naposled pobavit při natáčení, které přineslo chytrý humor, bláznivé scény a osvěžující příběh plný zvratů.

Film odstartoval svůj úspěch sloganem: „Toto není příliš katolický příběh, ale jistě malý klenot!“

Do kina se přišlo 1,25 milionů diváků, aby se pozdravili s odcházejícím a pravděpodobně nejpopulárnějším francouzským hercem jedné generace.

O čem to je

Šéf bývalých gangsterů Max Lambert uteče z pařížského vězení se svým spoluvězněm Pierrem Bizetem. Cestují do Říma a hodlají profitovat z masové pouti Svatého roku, aby se dostali k Maxově skrýši peněz. Celá operace však neprobíhá tak hladce, jak doufali.

Umělecké začátky

Jean Gabin se narodil jako Jean-Alexis Moncorgé 17. května 1904 a po otci převzal svůj umělecký pseudonym. Nejprve pracoval jako betonář, dělník ve slévárně a v autodílně. V roce 1923 jej však otec představil řediteli kabaretu Folies-Bergeres. Tím začala jeho operetní a muzikálová kariéra. V roce 1930 získal svoji první roli ve filmové operetě.

Zajímavá jsou v jeho životě válečná léta

Vyhlášením války se přerušilo natáčení a Gabin narukoval k námořní pěchotě. V únoru 1941 se nakonec rozhodl odejít do exilu, protože odmítl hrát v německých filmech – a to i když ho nacisté vydírali jeho synovcem, kterého už věznili v Německu. Přes neobsazenou jižní Francii se dostal až k přístavu a potom do USA, kde podporoval spojenecký boj po boku Marlène Dietrich.

Nakonec se přece jen rozhodl přidat se k silám generála de Gaula. Od námořní pěchoty přešel k tankistům a bojoval ve 2. tankové divizi gen. Leclerca. Od ledna 1945 se jako velitel tanku účastnil řady bojů, nakonec i dobytí Hitlerova Orlího hnízda v Berchtesgadenu. Válečné zážitky jsou hlavním důvodem, proč už Jean Gabin po válce nikdy nepřijal roli vojáka.

Z Hollywoodu nebyl nijak nadšený a po válce se vrátil k francouzskému filmu. Diváci ho milovali hlavně v detektivkách a gangsterkách. K tradičním rolím patřil jeho seriálový komisař Maigret a u nás si získal oblibu ve filmu Tetovaný.

Na konci života byl Jean Gabin bohatý a rozmarný člověk, který se vyhýbal novinářům. Na svém statku v Normandii se věnoval chovu závodních koní. Zemřel v Paříži 15. listopadu 1976 na infarkt a zanechal za sebou tři rozvedené ženy a tři děti. Jeho posledním přáním bylo, aby byl jako námořník pohřben do moře. Jeho urnu vzali do vod Atlantiku námořníci a jeho popel vysypali do vod nedaleko přístavu Brest v Bretani.

Film je v programové nabídce ČT2 30.12. a 1. 1.

Zdroje článku: