Známe vítěze Cen české filmové kritiky 2020

Známe vítěze Cen české filmové kritiky 2020
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každoroční předávání cen sdružení českých filmových kritiků proběhlo 6. února v Divadle Archa. Přímým přenosem na ČT1 provázeli Světlana Witowská a Ondřej Cihlář. Které české novinky si odnesly cenu?

Letošními rekordmany v počtu nominací byly snímky Šarlatán Krajina ve stínu s účastí v celkem pěti kategoriích. V té hlavní, nejlepší film, je netradičně doplnil dokument režiséra Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti. Za nejlepší film byli nakonec oceněni producenti Martin Růžička a Jindřich Motýl za Krajinu ve stínu. Černobílé historické drama dokumentuje malou pohraniční vesnici a její lid, který je zmítaný politickými událostmi minulého století. V kategorii nejlepší herečka byla oceněna jeho hlavní protagonistka Magdaléna Borová. 

Dokument V síti, který na jaře minulého roku obletěl a šokoval celou republiku, ovládl kategorii nejlepší dokument. Také Šarlatán bez ocenění nezůstal, status nejlepšího herce dle české filmové kritiky si vysloužil Ivan Trojan, jenž po boku svého syna Josefa sehrál léčitele Jana Mikoláška. Naproti tomu Havel a jeho hlavní představitelé Anna Geislerová a Viktor Dvořák nominace neproměnili. 

Pro nejlepší režii byla vyhlášena Agnieszka Holland s filmem Šarlatán, v kategorii nejlepšího scénáře jej předčil Petr Zelenka s filmem Modelář, současným dramatem o dvou přátelích-modelářích.  

Jako audiovizuální počin byl zvolen favorit FREM. Kamera Tomáše Kleina a Viery Čákanyové nekonvenčně zobrazuje pohled na svět za hranicemi společenského vnímání. Cena innogy pro objev roku byla udělena Jindřichu Andršovi, který debutoval celovečerním časosběrným snímkem Nová šichta, sledující bývalého horníka, který se snaží najít práci v oblasti IT. 

Řada přišla také na filmy primárně neurčené pro filmová plátna. Z trojice vybraných zvítězila minisérie z drogového prostředí Zrádci. Poslední trofej si odnesl student FAMU Adam Martinec pro svůj krátký film Anatomie českého odpoledne.