Výsledek testu: V hlavní roli je lidské dilema, střet zájmů a profesní hrdost

Výsledek testu: V hlavní roli je lidské dilema, střet zájmů a profesní hrdost
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Další ze zapomenutých televizních projektů si našel cestu k divákům. Možná se v České televizi blýská na lepší časy a k divákům se alespoň v méně atraktivním vysílacím čase dostane malý zlomek předrevoluční televizní tvorby.

V době, která se nahlas pyšní svobodou v médiích, by neměly zůstávat televizní archivy plné projektů, o kterých někdo rozhodl, že na obrazovky už nepatří. O vhodnosti a přínosu do vysílání by měli rozhodovat především platící koncesionáři. Ti se také mohou přesvědčit o tom, kdo byl ochotný hrát role, které se podbízely komunistickému režimu, a kdo dokázal tímto obdobím našich dějin projít s hlavou vztyčenou. Zdaleka nejde jen o představitele „ženy za pultem“ nebo „majora Zemana“.

ve vedlejších rolích Vladimír Brabec a Karel Heřmánek
ve vedlejších rolích Vladimír Brabec a Karel Heřmánek | Zdroj: M. Pospíšil / © Česká televize

Charakterního doktora nic nepřesvědčí, aby nebyl důsledný

Tentokrát jde spíše o profesní čest než o politické přesvědčení. Proti sobě stanou Josef Abrhám a Ladislav Mrkvička, oblíbení herci, kteří se se svým publikem rozloučili v nedávné době.

Josef Abrhám jako doktor Černý se už dlouho snaží vyměnit svůj byt za jiný, který by lépe rodině vyhovoval. Musel se obrnit trpělivostí a nadějí, že se jednou dočká. A nakonec se dočkal a byt pana Šafáře vypadá velice slibně.

Vše kolem výměny bytů se začíná nebezpečně komplikovat, když se Černý a Šafář potkají i při jiné příležitosti. Doktor Černý byl zaměstnaný jako psycholog a vedoucí oddělení ve Výzkumném ústavu a na jeho stůl se dostala složka řidiče autobusu Šafáře.

Povinné psychologické testy pro řidiče z povolání byly možná pro někoho rutinou, ale Černý přistupoval ke své práci velice zodpovědně. Neohromilo ho, že Šafář jezdí roky bez nehod a že se může pyšnit i velice úspornou jízdou s malou spotřebou paliva. I nadřízení byli s řidičem spokojení.

Profesionální řidič doplatí na svou prchlivost

Třikrát rozvedený řidič autobusu Šafář (L. Mrkvička), jenž v psychotestech neuspěl, neboť byla odhalena jeho zvýšená míra agresivity, se snaží přemluvit vedoucího psychologického oddělení MUDr. Černého, který stojí před morálním i profesním dilematem. Měl by podepsat kontrolní test, který za Šafáře z dobrosrdečnosti vyplnila jeho kolegyně, psycholožka T. Fischerová. Abrhám odmítá dokument podepsat, neboť je přesvědčen, že test byl zfalšován a že Mrkvička za volant autobusu nepatří.

Šafář se všemi způsoby snaží rozhodnutí Černého zvrátit. To se mu však nedaří. Pod tlakem je i Černý, a to nejen v práci. Rodina už se těšila na lepší bydlení. Manželka nedokáže pochopit, že Černý nechce za žádnou cenu ustoupit. Jeho chování si vykládá po svém. Má vůbec o rodinu zájem?

Šafářova nervová labilita se potvrdí, když v rozčilení sedá za volant svého vozu a jako šílený jede fyzicky napadnout Černého. Zběsilá jízda, kde předjíždění vozů odbočujících vlevo není výjimkou, skončí pro rozzuřeného Šafáře na železničním přejezdu, kde ho zasáhne projíždějící vlak. Vzhledem k tomu, že Šafář vyplnil v testu jedenáct odpovědí z patnácti v agresivním duchu, není jeho zbytečná smrt až takovým překvapením. Otázkou však zůstává, nakolik jeho duševní rozpoložení ovlivnilo neustálé připomínání nelichotivého výsledku testu a také obava ze ztráty zaměstnání.

Téma filmu, které si určitě zasloužilo i větší než televizní zpracování, je aktuální dnes stejně jako před 38 lety, kdy film vzniknul.

Televizní drama je ve vysílání ČT v podvečer 4. února.

Zdroje článku: