Vesmír: vždy nejvíce fascinující podívaná a také častá inspirace pro dobrodružství bez hranic ve sci-fi žánru

Vesmír: vždy nejvíce fascinující podívaná a také častá inspirace pro dobrodružství bez hranic ve sci-fi žánru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nádherné záběry, které nutí člověka snít, okořeněné tajemstvím našeho původu a vírou v existenci mimozemských inteligentních tvorů, touha cestovat nejen po Zemi a najít odpovědi. To vše najdete v oblíbeném sci-fi žánru o vesmíru.

Žijeme v době dobývání vesmíru, které začíná dostávat konkrétní podobu a možná to nebude tak dlouho trvat, a kromě dalších výprav na Měsíc se dočkáme i prvních průzkumníků na Marsu. Scénáristé a režiséři jsou vždy o krok napřed. Přece jen nemusí řešit technické detaily, lámat si hlavu s fyzikou a shánět miliardy na financování vesmírných programů.

Vraťme se ke snímkům posledních let, které nás jedinečným způsobem dokázaly vtáhnout do prostředí, které možná jednou poznáme nejen ve sci-fi filmech.

Ad Astra (USA), 2019

Filmu se podařilo rozdělil publikum tohoto žánru a rozhodně to není podívaná pro každého. V nepříliš vzdálené budoucnosti Zemi zasáhnou záhadné energetické výboje a bude na majorovi Royovi McBrideovi (Brad Pitt), aby prozkoumal jejich původ tím, že se vydá na cestu sluneční soustavou, během níž se pokusí pochopit osud svého otce, který měl zemřít o 20 let dříve během mise.

Hrají: Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Ruth Negga, John Ortiz, Liv Tyler, Donald Sutherland, režie James Gray. Doba trvání: 124 minut.

Život (USA), 2017

Na palubě Mezinárodní vesmírné stanice se skupině vědců podařilo získat sondu přicházející z Marsu, která bloudila vesmírem. To, co objevili, by mohlo vést ke skutečné revoluci pro život a lidstvo.  Život, jehož vzorek našli, je ale mnohem inteligentnější a agresivnější, než vědci předpokládali a jejich počáteční nadšení se mění v noční můru. To ale v žádném případě nevylučuje zábavu od první do poslední minuty.

Hrají: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Hiroyuki Sanada, Ariyon Bakare, režie Daniel Espinosa. Doba trvání: 103 minut.

První člověk (USA/Japonsko), 2018

Mezi nejlepšími filmy o vesmíru nemohl chybět příběh prvního muže na Měsíci. Řeč je o Neilovi Armstrongovi (hraje ho Ryan Gosling). Film je filmovou adaptací oficiální biografie First Man: The Life of Neil A. Armstrong, kterou napsal James Hansen a byla vydána v roce 2005. Událost, kterou sledovalo v přímém přenosu půl miliardy lidí, si určitě svůj film zasloužila.

Film vypráví příběh prvního muže, který vstoupil na Měsíc a o obtížích, kterým musel ve svém životě čelit. Zavádí diváka do let před misí Apolla 11 a sdílí cestu muže od inženýra po astronauta, od astronauta po hrdinu.

Hrají: Ryan Gosling, Claire Fox, Jason Clarke, Kyle Chandler, Corey Stroll, Patrick Fugit, režie Damien Chazelle. Doba trvání: 141 minut.

Pasažéři (USA), 2016

Nejde o tradiční sci-fi film odehrávající se ve vesmíru. Na cestě do vzdáleného nového domova jsou dva hibernovaní cestující probuzeni o 90 let dříve, než se očekávalo, kvůli poruše kosmické lodi. Jim (Chris Pratt) a Aurora (Jennifer Lawrence) jsou smíření se situací, že na palubě vesmírné lodi stráví zbytek života. Loď je však ve vážném nebezpečí a závisí na nich životy 5 000 hibernovaných cestujících.

Hrají: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Inder Kumar, režie Morten Tyldum. Doba trvání: 111 minut.

Avatar (USA/Velká Británie), 2009

Při čekání na slíbené pokračování, nemůžeme opomenout zmínit mezi nejlepšími filmy o vesmíru Avatara (i když je umístěn na planetě Pandora). Toto je první film natočený s technologií 3D. Kombinuje řadu neuvěřitelných speciálních efektů (vítěz Oscara v roce 2010) a zajímavý děj.

Jake Sully je bývalý mariňák, který byl nucen žít na invalidním vozíku a byl najat, aby cestoval na základnu na Pandoře, kde společnosti těží vzácný minerál, který je klíčem k řešení energetické krize na Zemi. Protože atmosféra Pandory je toxická, byl vytvořen program Avatar, ve kterém lidé spojují své vědomí s avatarem, dálkově ovládaným organickým tělem, které dokáže přežít ve smrtící atmosféře.

Hrají: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, režie James Cameron. Doba trvání: 162 minut.

Už od roku 2017 James Cameron pracuje na dalších filmech, které vytvoří pětidílnou filmovou sérii. K hrdinům z prvního filmu přibyly další hvězdy, například Kate Winslet a Vin Diesel.

Premiéry: 16.12. 2022 – Avatar 2, 20.12. 2024 - Avatar 3, 18.12. 2026 Avatar 4, 22.12. 2028 Avatar 5.