Vanda Hybnerová z Ulice: Statek a slepičky, to jsou její koníčky

Vanda Hybnerová z Ulice: Statek a slepičky, to jsou její koníčky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Statek si nejprve s bývalým manželem pořídili jako takový příjemný občasný únik z pražského kolotoče, ale Vanda si Vysočinu a jejich chalupu natolik oblíbila, že dnes už ví, že by bez ní a přírody kolem nemohla být. Jaké domácí zvíře ji nejvíce fascinuje?

V seriálu Ulice zosobňuje Evu Toužimskou, napravenou matku dvou dětí, z nichž jedno je Ema, uzavřená blonďatá holčička, kterou si před lety osvojili Liškovi. Eva se z ničeho nic jednoho dne objevila u jejich dveří a bojovala s nimi o svěření Emy do své péče. To se jí nakonec povedlo, a i přes všechny prvotní spory mezi nevlastními rodiči a Eminou vlastní matkou se z Aničky Liškové a Evy staly přítelkyně. Toužimská si Emu odvezla do Jižních Čech ke svému příteli Milošovi a založila s ním novou rodinu zpečetěnou ještě jedním potomkem. 

Oproti Evě Toužimské má její představitelka Vanda Hybnerová se svými dcerami krásný a milující vztah. Starší z dcer Josefína je jí také největší oporou na jejich milovaném venkovském statku na Vysočině. Tak, jako si Eva Toužimská v seriálu Ulice hledala cestu ke své dceři, hledala i Vanda svou lásku k přírodě. Dnes už si život bez ní nedokáže představit. Stala se dokonce právoplatnou soukromou zemědělkyní. Jak sama říká, fyzická práce na její zemědělské usedlosti ji drží v psychické pohodě. Potřebuje to. 

Nejšťastnější je, když přijede na chalupu, oblékne se do polorozpadlých bot a tepláků a vrhne se do nesystematické práce všude kolem. S bohatým hospodářstvím jí pomáhá parta skvělých místních ženských a zmíněná starší dcera Josefína, která nejvíce ze všech zvířecích obyvatel přilnula ke koním a dokáže se o ně patřičně postarat. Na jejich statku ale i okolních rančích trénuje ostatní lidi a učí je svou ojedinělou metodou, jak mají s koňmi správně komunikovat, a jak si ke koňské duši najít cestu. 

I Vanda má svého oblíbeného koně, ale našla si, pro spoustu lidí asi nepochopitelně, osobitý vztah ke slepičkám. „Slepici považuju za strašně křehkýho, něžnýho a laskavýho tvora. Když se o ně začneš starat, tak tu lásku vrací a dají se ochočit, jako kterýkoli jiný zvíře. Pro lidi je to blbá slepice, ale ona blbá není. Někdy mám kontakty se zvířaty raději než kontakty s lidmi“, prohlásila herečka. Jednu slepici nechala dokonce operovat a ta jim za odměnu snáší každý den vajíčko. Zachraňuje také slepice z klecových chovů. Přiznává, že je to trochu výstřední. „Kdyby měl člověk pět set slepic, tak by to asi nedělal, ale v rámci našeho malého hospodářství chceme učinit pár slepic šťastnejma proti všem těm chudinkám, co jsou v klecových chovech. Proti tomu se taky snažíme bojovat a vzít si pár těch nahatých slepic, aby viděly zelenou trávu,“ dodává s láskou v srdci herečka, jejíž kohout, co jim občas dává dobré ráno dříve než budík, se jmenuje Pán prstenů. 

Zdroj: