V 91 letech zemřela legenda filmové hudby Ennio Morricone

V 91 letech zemřela legenda filmové hudby Ennio Morricone
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ve věku 91 let dnes zemřel italský hudební skladatel Ennio Morricone, který složil hudbu k více než 500 filmům. Nezapomenutelnou se stal především teskný soundtrack k westernu Tenkrát na Západě, jehož titulní píseň zařadila do svého repertoáru i Věra Špinarová. Zavzpomínejte na filmy, které dokreslují jeho nesmrtelné písně.

Ennio Morricone zemřel dle milánského deníku Corriere della Sera v noci z neděle na pondělí na následky pádu v nemocnici v Římě. Skladatel byl hospitalizován před několika. Giorgio Assuma, přítel a právník hudebníka, poznamenal, že si až do poslední chvíle svého života udržoval plné vědomí a důstojnost. Dokonce plánoval vrátit se na pódia.

Skladatel patřil k nejvýznamnějším autorům filmové hudby v historii světové kinematografie. Svědčí o tom nejenom jeho sbírka ocenění (získal Oscara za celoživotní dílo, tři ceny Grammy a tři Zlaté glóby), ale také skutečnost, že až do vysokého věku jezdil po celém světě a vyprodával ty největší haly.

Geniální už jako dítě

Morricone začal komponovat už v šesti letech a ve dvanácti nastoupil na hudební konzervatoř v Římě, kterou dokončil v rekordním čase – po necelých dvou letech – a opustil univerzitu jako jeden z nejlepších studentů.

Autor nezapomenutelných melodií

Ennio Morricone spolupracoval s největšími režiséry moderního filmu. V roce 1961 vytvořil hudbu pro film Il Federale a kariéra filmového skladatele se začala rozjíždět. O tři roky později začal spolupracovat s režisérem Sergiem Leonem. Jednalo se o hudbu k Leonovým westernům, zejména ke snímku Hodný, zlý a ošklivý, který umělce proslavil. Spolupráce s Leonem pokračovala dále a pod Morriconeho taktovkou vznikla hudba k filmům Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc a Tenkrát na Západě.

Hudební motiv z westernu Tenkrát na Západě se stal nejslavnější filmovou hudbou v historii kinematografie. Kromě harmoniky či banja zde skladatel využil i neobvyklé zvuky, jako například vrzání vodního čerpadla.

Jeho obdivovatel Quentin Tarantino mu dopomohl k Oscarovi

Americký režisér Quentin Tarantino Morriconeho miloval. Pro své filmy používal jeho již vzniklou hudbu. Jedna ze starších nahrávek se objevila například ve snímku Kill Bill. V průběhu natáčení filmu Osm hrozných režisér na skladatele naléhal, aby napsal hudbu přímo pro jeho film. V bijáku nakonec zaznělo alespoň pár minut Morriconeho hudby.

Štěstí, že se skladatel nakonec uvolil a melodii složil. Natáčel ji v roce 2015 v hostivařských studiích Českého národního symfonického orchestru a o rok později mu vynesla uznání americké filmové akademie v podobě sošky Oscara.

Skladatel několikrát koncertoval i v České republice. Naposledy vyprodal pražskou O2 arénu v rámci turné k 90. Narozeninám.