Tereza Bebarová z Ulice neměla v dabingu ambice. Přesto získala 4 Ceny Františka Filipovského

Tereza Bebarová z Ulice neměla v dabingu ambice. Přesto získala 4 Ceny Františka Filipovského
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Začátkem roku 2023 zavítala do Blízkých setkání v Radiocafé Vinohradská 12 herečka, dabérka a moderátorka Tereza Bebarová, kterou jistě znáte nejen z Ulice, ale např. také z oblíbeného pořadu Peče celá země. Promluvila o zkušenostech s dabingem i o tom, zda Terezu lidé pořád vnímají jen jako Světlanu.

Při práci s hlasivkami je třeba se učit a vyvíjet

Kdyby měla Tereza Bebarová, čtyřnásobná držitelka Ceny Františka Filipovského za dabing, zhodnotit svůj úplně první dabing v životě, nejspíš by řekla, že nebyl úplně špatný. Jednalo se o dětský seriál, kde byla na castingu a uspěla.

V dabingu vlastně nikdy neměla velké ambice. Nepovažovala se v tomto směru za příliš talentovanou. Někteří lidé jí říkali, že nemá dobře posazený hlas. Je tedy vcelku paradoxní, že jí dabing nakonec opravdu šel a bavil ji. Celý život snažně trénuje hlasivky, chodí i na hodiny zpěvu a dobře ví, že se má pořád ještě co učit.

Moderátorka Tereza Kostková v této souvislosti neopomněla zmínit, že Tereza Bebarová získala i Cenu Thálie za obor muzikál. Takže by možná na zpěv ani chodit nemusela, ale pro ni je to radost. Navíc zjistila, že v technikách zpěvu existují různé trendy a to, v čem vyrůstala, už je dnes zastaralé.

Najít dobrého chlapa je v dnešní době detektivka

Tereza Bebarová byla za dabing oceněna čtyřikrát, jak už zaznělo výše, a to konkrétně za nejlepší herecký výkon za roli Enid Blytonové (Helena Bonham Carter) ve filmu Enid. Za roli Funny (Barbra Streisand) ve filmu Funny Lady, dále za roli Laury (Melissa George) v seriálu V odborné péči, a ještě za roli Julie Russelové (Angelina Jolie) ve snímku Sedmý hřích.

Kromě toho dabovala např. „Týnku“ Goldsteinovou ve Fantastických zvířatech, Varvaru v Posledním bohatýrovi nebo Vesper Lynd v Casino Royale. Ve 24. sérii seriálu Simpsonovi namluvila Ritu Löffler, Emily, Mary Spucklerovou (12. epizoda) a slečnu Lačnou. Z poslední doby můžeme připomenout ještě rodinný muzikál Prokletá romance.

Nazpívala jsem krásnou pohádku Prokletá romance. Byl to druhý díl Kouzelné romance. Tam ta zpěvačka a herečka [Amy Adams] nazpívala asi čtyři těžké písničky. To pro mě byla výzva. Pracovala jsem na tom několik měsíců.

I milostný život Terezy Bebarové by se dal popsat slovem romance, ačkoli si kdysi myslela, že místo partnera si pořídí pejska. Už od sedmnácti let má ale skvělého parťáka Ivana Kotmela.
„Takhle dlouhodobý vztah je někdy náročná práce. Lidé se potřebují vyvíjet, aby neustrnuli, takže se o to snažím a Ivan mě k tomu neustále pošťuchuje. Jsem za to partnerství ráda, protože v dnešní době najít takhle dobrého a fajn chlapa je docela detektivka.“

Ze Světlany hvězdou pořadu Peče celá země

Herečce se také konečně podařilo přestat být jenom tou Světlanou z Ulice. Diváci si ji poslední dobou více spojují s pořadem Peče celá země, který moderovala spolu s Václavem Koptou.

„Byl to krásný kus života, ale samozřejmě stigma té role, kdy nakonec jsi ta Světlana, se stalo. Řekla bych ovšem, že děti hodně pečou a poznávají mě právě díky tomu, že se dívají na náš pořad. Jsem vlastně ráda za to, že mě diváci vnímají v pozadí jako Světlanu. Řeknou třeba, že jim chybím, že jsem to hezky hrála, ale pak přejdeme k pečení.“