Mário z Ulice umí víc než jen bláznivě rapovat. Za své nadání obdržel Cenu Thálie

Mário z Ulice umí víc než jen bláznivě rapovat. Za své nadání obdržel Cenu Thálie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Známe ho jako průšviháře a vtipálka, který nás v Ulici baví svéráznými kousky. Mário Doubek toho v sobě ale skrývá víc, než se na první pohled zdá. Jeho představitel nemá umělecké vzdělání, přesto vládne úžasným komickým talentem a schopností improvizace. Také si za to odnesl prestižní cenu.

Ocenění pro Holišovou, Knihu, Pechláta i Kolářovou

Historická budova Národního divadla se 30. září stala svědkem předávání prestižních hereckých Cen Thálie, které si za svou jedinečnou práci odneslo hned několik hvězd TV Nova, mezi nimi i naši staří známí z Ulice. Hanka Holišová, kterou mají diváci seriálu zapsanou jako Veroniku Maléřovou, si odnesla ocenění za roli Marty ve stejnojmenném divadelním představení o životě Marty Kubišové. Herec Jiří Kniha, známý především jako potřeštěný raper Mário Doubek, ho pak získal za loutkové divadlo.

Z ceny za mužský výkon za činohru měl velkou radost herec Martin Pechlát, jenž aktuálně exceluje v rodinném komediálním seriálu Táta v nesnázích. Zmíněné ocenění však dokazuje, že zvládne mnohem víc. V představení Moskoviáda hraje Otta von F. a „jako jedno autorovo alter ego mistrně vystihuje veškerým jednáním absurdní komiku i tíseň končící epochy. V nepřeberné škále herecké hravosti zachycuje schizofrenní, vykloubenou dobu.“

Další oceněnou byla herečka Daniela Kolářová, a to za celoživotní mistrovství v oboru činohra. V seriálu Zlatá labuť ji teď můžete vídat v roli Boženy Kučerové.

Daniela Kolářová, Ceny Thálie v Národním divadle
Daniela Kolářová, Ceny Thálie v Národním divadle | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Mário dovede překvapit. Získal uznání za loutkové divadlo

O to, že Mário funguje v Ulici jako komická figurka, se asi nelze přít. Komediální talent Jiřího Knihy byl nicméně objeven dávno předtím, než začal hrát v nekonečném seriálu. Všimli si ho už šéfové Klicperova divadla v Hradci Králové či Divadla Husa na provázku v Brně, kde získal své první fanoušky díky povedené improvizační show Jiří Kniha hledá partnera. Přitom nemá žádné umělecké vzdělání, vyučil se truhlářem a na prkna, která znamenají svět, ho přivedla pouhá náhoda, když se šel jednou podívat za přáteli do divadelního kroužku. Právě s nimi následně založil alternativní Divadlo DNO.

Zajímavé příležitosti na sebe nenechaly dlouho čekat. Jiří Kniha zamířil do pražského Národního divadla, načež si ho všimli i televizní a filmoví režiséři. Cenu Thálie si přitom neodnesl za činohru, nýbrž za loutkové divadlo, konkrétně tedy za inscenaci Pětkrát kolem světa souboru Tygr v tísni, v níž „zastane velké množství různorodých postav, které dokáže v přesné zkratce odlišit a charakterizovat. Jeho herecká energie, nasazení, schopnost improvizace i bezprostřední komunikace s diváky jsou ohromující. I když se celý příběh točí kolem hlavní hrdinky, cestovatelky Barbory Markéty Eliášové, Knihovi malí a velice různorodí hrdinové z mnoha koutů světa zcela zásadně udržují tempo představení a dodávají mu velkou dynamiku, lehkost a vtip.“

Zdroje článku: