Tenet, Počátek a Interstellar aneb co stojí za úspěchem filmů Christophera Nolana

Tenet, Počátek a Interstellar aneb co stojí za úspěchem filmů Christophera Nolana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jsou režiséři jako Quentin Tarantino, Martin Scorsese nebo Ridley Scott, jejichž každý umělecký počin je očekáván s velkou zvědavostí. Mezi tyto persony se po zásluze propracoval i čerstvý padesátník Christopher Nolan, jehož nejnovější film Tenet je možné nyní shlédnout v našich kinech.

Nolan se vyžívá v hrátkách s časem

Nolan je velmi sympatický tím, že se nebojí ve svých filmech experimentovat a vyhlášené jsou hlavně jeho hrátky s časem a možnostmi cestování v něm. Tenet, Počátek i Interstellar tak dokáží pořádně zaměstnat mozkovny všech diváků, kteří si často ani po opakovaném sledování filmů nejsou jistí, jak některé scény interpretovat. V dnešní době, kdy má řada filmů takřka polopatické konce, se jedná ze strany Nolana o velkou odvahu, kterou nezbývá než kvitovat.

Za Nolanovými filmy je vidět usilovnou práci

Je možné konstatovat, že jakýkoli Nolanův film lze označit za majstrštyk. Režisér se také na jejich tvorbu zodpovědně připravuje, když z jeho rukou průměrně vzejde jeden film za dva roky. Kromě výše uvedených filmů zaujalo svým velmi experimentálním pojetím i Memento, kde každá důležitá filmová scéna končí tam, kde předchozí začala, což nutí diváka k neustálé pozornosti. Řadu příznivců si získalo i válečné drama Dunkerk, které přibližuje evakuaci obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře roku 1940.

Nolan a Batman patří k sobě

Milovníci Batmana nedají dopustit na famózní trilogii Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal, jež se v současnosti již může právem honosit označením kultovní. V její druhé časti předvedl jeden z nejúžasnějších hereckých výkonů na filmovém plátně bohužel záhy zemřelý Heath Ledger. Geniální příběh má ostatně i Nolanův mysteriózní thriller Dokonalý trik. Nezbývá než doufat, že Nolan neztratí svoji tvůrčí invenci ani po své padesátce a diváci se od něho dočkají ještě celé řady filmů, které zaměstnají jejich mozkové závity a povedou k neutuchajícím diskusím na internetových fórech.