Tankový prapor (1991): Kdo komu při natáčení přebral holku? Českou klasiku nabídne v neděli ČT1

Tankový prapor (1991): Kdo komu při natáčení přebral holku? Českou klasiku nabídne v neděli ČT1
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Českou klasiku, komedii Tankový prapor viděl snad každý. Příběh se odehrává v roce 1953 a popisuje život na vojně rotného Dana Smiřického. Ten musí čelit mnohdy až nesmyslné „buzeraci“ velícím důstojníkům a také vzpomínkám na nepřístupnou dívku Lizetku.

Ovšem svá vojenská léta si umí i zpříjemnit, a to konkrétně románkem s manželkou jednoho z důstojníků, Janinkou Pinkasovou.

Režisér filmu měl na výběr, který film natočí

Ačkoliv sám režisér filmu, Vít Olmer, se vojny nikdy nezúčastnil, protože vlastnil modrou knížku, přesto se pustil do natáčení filmu – tehdy měl na výběr, Zdeněk Svěrák si ho totiž vybral pro svou Obecnou školu. Film mu přinesl nejenom uznání, ale také manželku Simonu Chytrovou, která ve filmu ztvárnila Janinku.

Premiéra se konala ve velkém stylu

Předlohou pro film byla povídka od Josefa Škvoreckého. Ten si samozřejmě premiéru filmu nenechal ujít a se svou manželkou přiletěl k Paláci kultury starým ruským vrtulníkem. Nikdo nečekal, že film se stane nejnavštěvovanějším českým filmem po celá dvě desetiletí. Celkový počet shlédnutí je přes dva miliony diváků – film trumfl i Černé barony. Mimochodem, premiéry se účastnila také Adina Mandlová – zrovna se vrátila z exilu.

Techtle mechtle mezi herci

I mezi herci nemusí být někdy přátelská atmosféra. Konkrétně máme na mysli náladu mezi Vlastimilem Zavřelem alias Malinou a Vítězslavem Jandákem ztvárňujícím kapitána Matku. Během natáčení Jandák přebral Zavřelovi přítelkyni, takže napjatá atmosféra se dala krájet nožem. Zajímavostí také je, že Miroslav Donutil, Milan Šimáček, Václav Vydra a Miroslav Táborský se objevili i v dalším filmu z vojenského prostředí, a to v Černých baronech.

Užijte si večer při této české komedii z vojenského prostředí, kterou vysílá televize ČT1 v neděli 9. 8. ve 20.00 hodin.