Světoznámé trháky, ve kterých si zahráli Češi

Světoznámé trháky, ve kterých si zahráli Češi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I ve známých hollywoodských trhácích narazíme na herce, jejichž tvář nám je povědomá spíše z českých klasik. Kteří herci se mohou považovat za kolegy Toma Cruise nebo Roberta De Nira?

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)

Drama natočené podle oblíbené divadelní hry, odehrávající se z drtivé většiny v jedné jediné místnosti. Ocitáme se uprostřed soudního procesu, kde musí dvanáct nezávislých porotců jednomyslně rozhodnout o vině obžalovaného. Tím je mladý muž, který je obviněn z vraždy svého otce. Podstatou však není vyšetřování toho, zda chlapec zločin skutečně spáchal, nýbrž snaha jednoho jediného muže odradit zbylých jedenáct porotců od unáhleného verdiktu, byť se zpočátku zdá být jasný. 

Do role porotce číslo jedenáct obsadil americký režisér Sidney Lumet herce Jiřího Voskovce. Představoval muže, který byl profesí hodinář. Jako odkaz na Voskovcův původ zazní ve filmu věta „nejlepší hodináři jsou asi z Evropy.“ 

Mission: Impossible (1996)

Po boku Toma Cruise dostalo příležitost si zahrát hned několik českých herců. Tentokrát to není náhodou, film se odehrává na americké ambasádě v Praze. Na místo se vydává elitní agent Hunt, který pátrá po pachatelích masakru, který se na ambasádě udál. Českým divákům bude povědomá tvář Karla Dobrého, u kterého není role v zahraničním filmu nijak nezvyklá. Objevil se také v jednom díle oblíbeného francouzského seriálu Komisař Maigret, německém válečném filmu Devátý den nebo v životopisném snímku Edith Piaf. 

Ronin (1998)

Po boku světových velikánů se mihl také Jan Tříska. V hlavní rolích Robert De Niro a Jean Reno nás přivedou mezi lidi zvané Ronin, kteří se živí jako nájemní vrazi. V Česku již dobře známý jako Igor Hnízdo, v tomto filmu získal Tříska pouze drobnou roli elegantního muže, která však stačila na to, aby se dostal do povědomí i mimo Českou republiku. Po jeho neobjasnitelné smrti pádem z Karlova mostu v roce 2017 se o něm v zahraničních médiích psalo právě jako o herci z Ronina. 

Tristan a Isolda (2006)

Původní opera byla zfilmována Kevinem Reynoldsem a natáčení probíhalo z velké části v oblasti Křivoklátu. To umožnilo obsazení Barbory Kodetové a Marka Vašuta. Co do činění se štábem historického milostného dramatu však neměli pouze čeští herci, ale také zdejší lékaři. Představitel královského syna Tristana, herec James Franco, si během natáčení zranil koleno a musel být převezen na ošetření do Prahy. Lékaři mu však poranění špatně diagnostikovali a musel být dodatečně léčen ve Spojených státech.