Světoběžník Josef Maršálek: Jeho zákusky si zamilovala i britská královská rodina, kvůli lásce ale zůstal v Čechách

Světoběžník Josef Maršálek: Jeho zákusky si zamilovala i britská královská rodina, kvůli lásce ale zůstal v Čechách
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Cukráře Josefa Maršálka zaznamenala veřejnost především jako odborníka na pečení v show Peče celá země. Sympatický muž však za sebou má velmi zajímavou životní cestu. Čím si prošel a co dělá dnes?

Cukrařina jako životní úděl

Narodil se 3. dubna 1982 v Potštátu. Původně studoval gymnázium, za tímto vzděláním však vyrazil na přání rodičů. Na vysokou školu na obor animace už nenastoupil, zakotvil jako učitel na základní umělecké škole. Ve školství však urostlý cukrář, jemuž se pro mohutnou postavu přezdívá Hagrid, nevydržel.

O svém budoucím povolání měl jasno od dětství, k cukrářskému řemeslu ho to táhlo odjakživa. Proto se rozhodl zásadně změnit své životní směřování: Vyučil se a absolvoval vysokou školu hotelovou. Ta byla opět především úlitbou rodičům, kteří si prý přáli mít doma vysokoškoláka. Hotelová škola se tehdy jako jediná dala studovat dálkově.

Josef Maršálek se totiž vypravil sbírat zkušenosti i za hranice, zakotvil v Anglii. Když se mu podařilo dálkově dostudovat VŠ, vyrazil krátce na cesty po Evropě. Jakmile utratil všechny prostředky, vrátil se do Londýna, kde se mu měl v následujících týdnech změnit život.

Do Londýna a zase zpátky

Životní nabídka přišla v proslulém londýnském obchodním domě Harrods. Český cukrář se z pouhého brigádníka fenomenálně vypracoval a o jeho zákusky projevila zájem i britská královská rodina. Uznání z nejvyšších v podobě postu šéfa už Josef Maršálek odmítl.

Namísto toho vyrazil na zkušenou do Indie, aby se po letech za hranicemi nakonec vrátil domů do Čech.

V Česku ho proslavila hlavně show Peče celá země. Ta mu paradoxně sebrala prostor na to péct. Obrovská popularita vyvolala nebývalý zájem hlavně o jeho kurzy. Josef Maršálek působí rovněž jako mentor.

Dnes už ho to do zahraničí netáhne, v Česku se usadil i kvůli svému partnerovi. Ke své homosexuální orientaci se sympatický cukrář otevřeně hlásí. Žije s vysokoškolským pedagogem Petrem Tejmlem, za nímž se přestěhoval z Prahy na jih Čech.