Svěrákovi pracují na novém filmu Betlémské světlo

Svěrákovi pracují na novém filmu Betlémské světlo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ve svých pětaosmdesáti letech se Zdeněk Svěrák znovu postaví před kamery v hlavní roli připravované komedie v režii Jana Svěráka, s postprodukcí v rukou Františka Svěráka.

Natáčení vypuklo koncem letošního března v prostorách obchodního centra Chodov a bude pokračovat dále zejména v Praze a částečně také na Plzeňsku. Scénář Jana Svěráka vychází z knižní předlohy jeho otce, celkem tří povídek, zejména té pod názvem Betlémské světlo. 

„Film bude o hledání životní harmonie, o hranici mezi vyrovnaností a rezignací. Tohle těžké téma rozptylujeme humorem, stylizací a velkou nadsázkou,“ popisuje režisér motiv filmu. Hlavní postavou je Zdeněk Svěrák alias Karel Šejnoha, spisovatel a autor oněch povídek, kterému do života vstoupí postavy z jeho děl. Jako jeho žena Helena se představí Daniela Kolářová. Bude to celkem potřetí, co společně tito dva sehrají manželský pár. Těšit se můžeme také na Ondřeje Vetchého, Danielu Kolářovou, Vladimíra Javorského, Jitku Čvančarovou, Vojtu Kotka, Terezu Ramba a také dánskou herečku Patricii Schumann. 

„Hraju spisovatele Šejnohu. Ten člověk jako by mi vypadl z oka. Je jen o něco komičtější, než jsem já,“ říká Zdeněk Svěrák o své roli, kterou si v předloze on sám napsal. Natáčení by mělo proběhnout během jara, o kameru se stará osminásobný držitel Českého lva Vladimír Smutný. Stejně jako architekt Jan Vlasák a kostýmní návrhářka Simona Rybáková již se Svěrákem spolupracoval dříve. Z rodinného dua Svěrákových se stane trio, poprvé je totiž doplní František Svěrák, syn Jana a vnuk Zdeňka, který se film sestříhá. 

Film vzniká v koprodukci s Českou televizí, distributorem je společnost Bioscop. Premiéra je ohlášena na duben příštího roku. Níže můžete zhlédnout video z prvního natáčecího dne.