Stárnu tak rychle, že když je v noci ticho, slyším, jak mi kornatěj tepny, perlil Jan Werich v oblíbené komedii

Stárnu tak rychle, že když je v noci ticho, slyším, jak mi kornatěj tepny, perlil Jan Werich v oblíbené komedii
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Od roku 1951 se diváci vždy těší na dvoudílnou komedii Císařův pekař – Pekařův císař a ani po více než sedmdesáti letech neztratil humorný příběh nic ze svého kouzla. Několik desetiletí se pak komedie vrací na obrazovky v čase vánočním. Tentokrát ji vysílá TV Nova 25. a 26. 12. v podvečer.

Kromě dvojrole Jana Wericha si tak připomeneme okouzlující Natašu Golovou a herecké legendy jako Bohuše Záhorského, Miloše Nedbala, Vlastu Buriana a mnoho dalších herců, kteří utvářeli historii českého filmu.

Výjimečnost tohoto výpravného projektu spočívala také v rozpočtu, který tenkrát činil 27 milionů korun, a ještě byl o 10 milionů navýšen po výměně režiséra. Golem přišel filmaře na milion korun! Štědré byly i honoráře. Herec Václav Trégl inkasoval za jeden natáčecí den 1800 korun a je jasné, že hlavní herci v čele s Werichem byli placení mnohem více.

Prvním režisérem byl Jiří Krejčík a už od prvních záběrů bylo jasné, že to nebude fungovat. Werich měl svou hlavu a odmítal se přizpůsobit pokynům režiséra. Ten ho kritizoval, že se na natáčení nepřipravuje a potom improvizuje, což odmítal. Werich, který byl spoluautorem námětu a scénáře, bral film jako velký návrat před kameru po období, kdy byl na černé listině. Věděl, jak si prosadit svou, a tak nakonec Krejčíka z projektu vyštval.

Na jeho místo nastoupil tvárnější Martin Frič, který pracoval podle Werichových pokynů. Werichova vize filmu trochu v tehdejší době uškodila. Film nebyl dostatečně zaměřený na oslavu dělnické třídy a tehdejší ministr kultury ani film nechtěl schválit. Frič dostal na dva roky zákaz práce a ani Werich to neměl s natáčením jednoduché.

Přitom Frič se k natáčení dostal vlastně náhodou a udělal vše tak, aby se velkolepé dílo, které bylo státní zakázkou, natočilo. Nechtěl natáčet v konfliktním prostředí a vyjít v té době s Werichem nebylo snadné.

Nakonec samolibý herec po deseti letech od natáčení uznal svou chybu a původnímu režisérovi Jiřímu Krejčíkovi se omluvil a napsal mu, že uznává, že neshody byly jeho chybou.

Na císařském dvoře

Oblíbený příběh bere diváky na císařský dvůr, kde vládne Rudolf II., o kterém se vědělo, že se rád obklopuje krásnými ženami, ale i různými alchymisty a šejdíři, kteří se na jeho vášni pro vědu a tajemno přiživovali.

V podhradí žili obyčejní lidé, mezi které patří i zemitý pekař Matěj. A někde v podhradí byl na neznámém místě ukrytý i Golem.

Dobře vystavěná zápletka plná vtipných situací a hlášek udělala z příběhu nestárnoucí legendu českého a československého filmu.

Zajímavé je, že mnoho postav se inspirovalo skutečnými dějinami. Existují záznamy o tom, že dvorní lékař Tadeáš Hájek z Hájku skutečně pro císaře vytvořil „elixír mládí“. Šlo o výtažek ze 77 bylin a měl mít omlazující účinky založené na zrychlené regeneraci buněk a harmonizaci organismu. A stačila pouhá malá lžička každý den na lačno.

Dokonce i postava Jeronýma Alessandra Scotty (František Černý) měla reálný základ. Ve skutečnosti se jmenoval Alexandr Seton a měl pověst muže, který umí z levných kovů vyrobit zlato. Stejně jako Golem, je i tento muž, který je v kronikách označovaný jako čaroděj opředený mnoha záhadami a historici se neshodli ani na jeho původu.

Doloženou historickou postavou je maršálek Russworm. Nebyl však sežehnut Golemem, ale popravil ho kat Mydlář za nevyvolaný souboj a zabití v sebeobraně. Russworm měl smůlu. Hodinu po popravě dorazil posel od císaře Rudolfa II. s císařskou milostí.

Na císařském dvoře žili i Edward Kelley (Jiří Plachta) a Filip Lang z Langefelsu (Bohuš Záhorský). Na císařském dvoře se však nepotkali. Lang dorazil až 10 let poté, co odešel Kelley.

Zdroje článku: