Skippy: Malá samička klokana, která v sedmdesátkách pobláznila děti nejen v Austrálii

Skippy: Malá samička klokana, která v sedmdesátkách pobláznila děti nejen v Austrálii
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Australský seriál Skippy s originálním názvem Skippy the Bush Kangaroo se stal jedním z největších australských televizních úspěchů. U nás už seriál, který vznikal v letech 1967 až 1969 upadl v zapomnění a pouze v roce 1992 přišla TV Nova s novější verzí.

Byla to ale právě ta starší verze, která se stala oblíbenou podívanou hlavně pro dětské publikum v mnoha zemích světa. Seriál, který měl 91 dílů, líčil dobrodružství klokanice Skippy a jejích lidských přátel žijících ve fiktivním Waratažském národním parku na tichomořském pobřeží Nového Jižního Walesu.

Přestože v té době vysílaly australské televizní stanice pouze černobíle, byl seriál z důvodu zvýšení marketingové atraktivnosti natáčen barevně. Seriál se natáčel severně od Sydney v národním parku Ku-ring-gai Chase National Park. Proslavené mlaskání klokanice Skippy však nepochází od skutečných klokanů, neboť takový zvuk nevydávají.

Ve filmu Skippy hrál Ed Deveraux strážce parku Matta Hammonda a společnost mu dělali jeho dva synové: Sonny (Garry Pankhurst) a Mark (Ken James). Osazenstvo doplnil ještě pilot helikoptéry Jerry King (Tony Bonner) a Clancy Merrick (Liza Goddardová), která zůstala u Hammondových, když se její otec odstěhoval za prací.

Hvězdou seriálu byla Skippy, samice klokana východního, která byla opravdu pozoruhodná

Dokázala myslet téměř jako člověk, rozuměla každému, otevírala dveře, nosila věci ve vaku, překračovala potoky na úzkých kládách, zastavovala padouchy, zachraňovala ztracené chodce v buši, rozvazovala lana, vybírala poštu, a dokonce i obsluhovala rádio. Skippy se po smrti své matky spřátelila se Sonnym a byla nerozlučnou součástí rodiny Hammondových.

Seriál Skippy debutoval v únoru 1968 na Channel 9 v Melbourne a Sydney v ideálním předvečerním čase a hned se stal hitem. Největší úspěch slavil na americkém trhu, kde ho převzalo 160 vysílacích stanic. Byla to první australská show, která měla tak velký světový úspěch a média uváděla, že se šíří jako požár.

Televizní projekt hned doprovázely knihy, odznáčky, knoflíky, a dokonce jedna banka nabízela účet Skippy. V hračkářství se začaly objevovat klokaní figurky, klokan se objevoval i na talířích a termoskách. A samozřejmě se pořádaly dobrodružné pobyty líčící život klokanů.

Seriál se vysílal v 128 zemích světa a byl přeložený do 25 jazyků. Byl to první australský dětský seriál, který dostal plnou marketingovou podporu. U nás byla Skippy prezentovaná jako samec.

Natáčelo se hned s několika klokany. Jednoho z nich z legrace unesla opilá parta místních studentů a chtěli požádat o výkupné. Hloupý opilecký vtip však skončil tragicky a klokan zacházení opilých studentů nepřežil.

Novější verze seriálu z roku 1992 měla pilotní hodinový díl a 38 kratších epizod. Nebyla ani zdaleka tak populární jako starší verze. Diváci ji označovali jako nudnou, špatně herecky obsazenou a s hloupými dialogy.

Zdroje článku: