Seriál M*A*S*H se začal vysílat před 48 lety. Kdo z herců skutečně prošel válkou a proč Šťabajzna nemohla seriál opustit

Seriál M*A*S*H se začal vysílat před 48 lety. Kdo z herců skutečně prošel válkou a proč Šťabajzna nemohla seriál opustit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál, jehož hlavním poselstvím byl protest proti válce, na naše obrazovky řadu let přináší vtipnou podívanou. Někteří herci spolu strávili na place dlouhých 11 let. Jak se jejich život vyvíjel po skončení natáčení?

Herci, kteří strávili v seriálu mnoho let, nám přijdou důvěrně známými a díky tomu, že jsme jediná země na světě, které se podařilo vysílat seriál bez otravného vkládání smíchu, tak si i po létech seriál nachází své diváky, kteří se znovu rádi podívají na povedenou nemocniční sestavu.

 

A jak šel život některých ikonických herců poté, co se dotočila poslední klapka seriálu?

Jamie Farr byl opravdový unikát. Jeho herecká práce bude už navždy spojená s trochu podivínským vojákem, který se velkou část seriálu snažil předstírat, že je blázen, aby se dostal z vojny pryč. Hercova role Maxwella Klingera byla původně pouze epizodní, ale Jamie ukázal, že se do povedené sestavy herců hodí a má co nabídnout. Tak se jeho postava stala posílením „kmenového spolku“ hereckého osazenstva seriálu.

Dnes je Jamie Farr nejstarším žijícím hercem seriálu. Tento herec se v reálném životě války s Koreou zúčastnil. 

Čtěte také: MASH: 256 dílů lidskosti a humoru v prostředí korejské války. Tyhle hlášky nás baví dodnes

Jamie je spokojeně ženatý od roku 1963 a má syna a dceru. Po ukončení seriálu se zapojil ještě v jeho volném pokračování „M*A*S*H – Co bylo potom“ v letech 1983 až 1985. Objevoval se v mnoha epizodních rolích jiných seriálů a v televizních filmech.

Od 80. let pořádá pod svým jménem pravidelně golfový turnaj, je členem poradního výboru dětské nemocnice a za hereckou činnost se dočkal hvězdy na „Chodníku slávy“.

Čtěte také: Válečný seriál Haló, haló!: britský humor v akci

Loretta Swit v roli Margaret Houlihenové (Šťabajzna) dávala seriálu porci ženskosti, a proto ji její žádost o uvolnění v osmé sérii nevyšla a zůstala v seriálu až do konce. Tedy strávila v těchto filmových kulisách celých 11 let. Za roli Margaret získala 8 nominací na Zlatý glóbus a 8 nominací a dvě vítězství na cenu EMMY. Byla také jmenovaná nejoblíbenější televizní herečkou roku 1983.

Souběžně i po ukončení seriálu si zahrála epizodní role v mnoha dalších seriálech. V letech 1992 až 1994 moderovala na kanálu Discovery populární seriál „Úžasný svět zvířat“.

Čtěte také: Válečné drama Četa: Kdo z herců málem vypadl z vrtulníku a proč byl film zakázaný ve Vietnamu

Od devadesátých let se věnuje veřejné činnosti a ochraně zvířat. Je vegankou. Své umělecké nadání uplatňuje jako návrhářka šperků a maluje zajímavé akvarelové malby. Napsala knihu o vyšívání. I přes svůj věk se stále snaží udržovat ve formě. K tomu jí pomáhá jóga a pravidelné sportování.

Seriál ovlivnil i její soukromý život. Na natáčení potkala i svého manžela Dennise Holahana a krátce po setkání byla svatba. Stala se tak nevlastní matkou Holahanových dětí. Sama své potomky nemá.

I ona se dočkal své hvězdy na slavném chodníku.