Šárka Vaculíková ze seriálu Ulice: Proč nedostala roli víly a jak se snažila bojovat proti celiakii

Šárka Vaculíková ze seriálu Ulice: Proč nedostala roli víly a jak se snažila bojovat proti celiakii
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když se řekne jméno Šárka Vaculíková, mnozí z nás si v mžiku vybaví napravenou divokou Adrianu Peškovou ze seriálu Ulice. A také velice štíhlou mladou herečku s krásnýma velkýma očima a zářícím úsměvem. Zvídaví diváci jistě již odhalili také to, že je neteří idola ženských srdcí, herce Lukáše Vaculíka. Za svou štíhlost může “děkovat” celiakii. Jak se vyrovnala s tímto zdravotním omezením, které jí částečně zasahuje i do kariéry?

Šárce Vaculíkové lékaři odhalili nesnášenlivost lepku v jejích dvanácti letech. Pro mladou slečnu, která právě vstupovala do puberty, a tak se chtěla líbit opačnému pohlaví, a která milovala ovocné knedlíky, to bylo nepříjemné zjištění a nechtěla se s tím jen tak smířit. Později se hlásila na konkurz na vílu, ale bylo jí řečeno, že je příliš hubená. A tak si vzala do hlavy, že celiakii porazí silou vůle. Dobrý nápad to rozhodně nebyl, však taky Šárku tento pokus vytrestal. 

„Jedla jsem ovocné knedlíky nebo hamburgery a tak. Ve svých dvaceti letech jsem se dokonce hecla a řekla jsem si, že se psychicky uzdravím. Začala jsem jíst lepek, mezitím jsem chodila na kontroly a odběry krve a oni to, že jim lžu, zjistili až po dvou letech. Opravdu trvalo dost dlouho, než se to na testech ukázalo. Ale pak jsem měla střeva v brutálně špatném stavu.”

Poučena z vlastních nezdarů dnes bezlepkovou dietu důsledně dodržuje a cítí se mnohem lépe. Netrpí již bolestmi v krku a nejrůznějšími virózami, které ji trápily právě díky jejímu nedůslednému dodržování přísných stravovacích návyků. Ne nadarmo se říká, že ve střevech se ukrývá kolem 70 % naší obranyschopnosti, a tak je důležité jíst zdravě, vyváženě a v případě zdravotních omezení dodržovat rady lékařů. A co by napravená Šárka Vaculíková vzkázala lidem, kterým byla celiakie objevena?

„Ať si z toho nedělají zbytečné starosti a přijmou to. Děti to navíc donutí alespoň jíst víc zdravě, protože se nemůžete stravovat v rychlých občerstveních. Dieta vás přiměje jíst zdravé věci, aniž byste o tom nějak zvlášť přemýšleli.”

Zdroj: