Rostislav Novák má dramatický život nejen v Ulici, ale také ve skutečnosti

Rostislav Novák má dramatický život nejen v Ulici, ale také ve skutečnosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Co herce z Ulice Rosťu Nováka baví v jeho skutečném životě nejvíce, jsou loutky, herectví, děti a manželka. Už několikrát však o vše málem přišel, a to díky démonu zvanému alkohol, který na něj zpoza rohu číhá po celý jeho život.

Naoko loutkový bavič, v reálu trpící rodič

Herec Rostislav Novák starší, v současnosti asi nejznámější pod postavou Luboše Marečka ze seriálu Ulice, se ve svém dosavadním životě zabýval převážně činohrou a loutkovým divadlem. V mládí absolvoval gymnázium a následně také DAMU.

Po škole prošel několika divadly, brzy však zakotvil v Libereckém činoherním spolku Ypsilon, kde se také velmi brzy zamiloval do své současné ženy Anny, která pochází z několika generací loutkařů Kopeckých. Společně s Rosťou v této tradici dodnes pokračují a jako úspěšná manželská dvojice bavící ty nejmenší a nejvděčnější diváky. Sami to však v životě tolik zábavné neměli. 

Hned zkraje manželství museli čelit rodinné tragédii, když jim po týdnu života zemřel prvorozený syn.

S odstupem dvou let přivedli na svět syna Rosťu, o kterém mluví jako o vymodleném dítěti. A asi tomu tak skutečně bude, neboť se jim narodil přesně na Štědrý večer. Po dalších třech letech počali ještě syna Vítka.

Přestěhování do Prahy Rosťu zlomilo

Spolku Ypsilon se začalo dařit, a tak se rodina Novákových spolu s ním postupně přesunula do Prahy. V Praze se však Rostislavovi nedostávalo vysněných rolí a nezbývalo mu nic jiného než mlčky přihlížet úspěchům hereckých kolegů.

A právě tehdy propukla jeho závislost na alkoholu, se kterou se potýkal několik let. Jak sám říká, tehda začal zastávat dvě úplně nesourodé životní role milujícího a pečujícího otce versus ochlasty a přepínání mezi nimi ho přivádělo k šílenství a působilo velkou bolest.

Rodina Novákových zůstala pospolu asi jen díky tomu, že se Rostislav rozhodl odborně léčit a také proto, že podle jeho ženy Anny své děti vždy nadevše miloval a nikdy, a to ani v opilosti, by jim slovem či činem neublížil.

Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Poslední Rosťův alkoholový propad inspiroval jeho syna k založení úspěšného Cirku La Putyka

Dlouhých 14 let Rostislav úspěšně abstinoval. Avšak, když se po odchodu ze spolku Ypsilon musel opět potýkat s nedostatkem vytoužených hereckých příležitostí, pití znovu propadl a zanedlouho, jak sám s humorem říká, skončil opět u Nešpora.

Zlé období se proměnilo v příležitost, neboť opilý otec inspiroval Rosťu mladšího k založení Cirku La Putyka, uměleckého uskupení nyní působícího v Praze na Jatkách 78 a sklízejícího velké úspěchy u zastánců kvalitního a moderního cirkusu, tance, hudby, hereckých a loutkových výkonů.

Nutno podoktnout, že výkonným ředitelem Cirku je Vít Novák, druhý Rostislavův syn. V současné době si tak všichni rodinní příslušníci Novákových prochází krásným obdobím naplněným smysluplnou prací, láskou ke svým bližním, vděčností za svou soudržnost, a především vymodleným abstinenčním obdobím.

Role Luboše v Ulici je zrcadlem do Rosťovi duše

A tak přesně jako v seriálu Ulice, se Rostislav aneb Luboš Mareček, musí v životě odrazit od samotného dna, aby si nakonec dokázal vážit sám sebe, svých blízkých a života jako takového. V Ulici se totiž Luboš díky svým špatným životním rozhodnutím a zle uspořádaným prioritám ocitl jako člověk bez domova a došlo i na rozvod.

Rosťovi ani Lubošovi nelze odepřít to, že rodina pro něj vždy byla, bude a je na prvním místě, a ta mu za to bude vždy tou jedinou záchrannou vestou.

 

Zdroje: