Role Pyšné princezny byla pro Alenu Vránovou osudová hlavně díky dopadu na osobní život

Role Pyšné princezny byla pro Alenu Vránovou osudová hlavně díky dopadu na osobní život
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Princezně Krasomile se charismatický král Miroslav zalíbil od prvního okamžiku natáčení. Mohl by z toho být námět na milostný román, kdyby neměli oba herci v té době už vážné vztahy. Alena byla vdaná za komunisty protěžovaného básníka Pavla Kohouta a Ráž měl s Alexandrou Myškovou dvě děti.

Osudová přitažlivost

Oba herci měli v úmyslu svůj vztah držet pod pokličkou, ale to se jim bohužel nepodařilo a už během natáčení pohádkových scén si štáb všiml, že mezi mladými herci je mnohem více než dobře nastudované role.

Nevěra jako hrozba komunistického státu

Záletníci si tak prošli pěkným a hodně bouřlivým skandálem, do kterého manžel Vránové vnesl komunistickou ideologii, a to nebyla v té době žádná legrace. Básník Kohout nepovažoval nevěru své ženy za osobní záležitost, ale osočoval svou ženu, že prakticky zradila komunistickou ideologii, kterou on představoval. To, co dnes vypadá jako vtip, byla v té době velice vážná věc a Vránová chodila po stranických komisích a vysvětlovala zasloužilým členům strany, že ji jde jen a jen o lásku k Rážovi a nemá nic proti ideologii manžela.

Zpomalení kariéry

Nakonec se oba herci se svými partnery rozvedli a vzali se. Mladou herečku ale prožitá zkušenost hodně poznamenala. Navíc po skandálu se výrazným způsobem zpomalila její slibně rozjetá kariéra u filmu a dostávala spíše menší komediální role v televizních komediích a seriálech.

Ze starší tvorby si můžeme připomenout epizodní role v seriálech Chalupáři, 30 případů majora Zemana, Zkoušky z dospělosti, nebo povídkový cyklus diváckých příběhů Bakaláři.

To, o co ve filmu přišla, si herečka vynahrazovala v divadle, kde měla naštěstí práce až nad hlavu.

Život s králem Miroslavem

Alena Vránová (1932) měla s Vladimírem Rážem (1923-2000) dceru Markétu, ale manželství moc dobré nebylo. Krásného a velmi charismatického Ráže ženy pronásledovaly na každém kroku a on jim neuměl odolat. Neustále nevěry, které do manželství zasahovaly, se podepsaly na ukončení manželství rozvodem.  

Ani v pozdějším věku to neměla herečka zrovna lehké. Její dcera Markéta si prožila první manželství s narkomanem, a i když se jí podařilo z manželství dostat pryč, začala být hodně závislá na alkoholu. Přesto ještě stihla další manželství a také založit svou firmu. Zemřela nakonec na celkové selhání organismu 55 letech.

Konec kariéry a radost z pravnoučat

Alena svou divadelní kariéru strávila především v pražském Divadle ABC a v pozdějším věku upřednostnila komornější prostředí Divadla Ungelt. Tam také v tichosti svou kariéru ukončila.

Po zesnulé dceři má herečka vnučku Terezu. Ta naštěstí své babičce obstarala hned tři pravnoučata a o stárnoucí ženu se stará. Tak si alespoň ve stáří užije poklidnou rodinou idylku, kterou nikdy neměla.