Pupendo: Česká klasika o tom, jak se na našich vztazích projevila ztráta svobody a všudypřítomný strach (TV tip)

Pupendo: Česká klasika o tom, jak se na našich vztazích projevila ztráta svobody a všudypřítomný strach (TV tip)
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Duo Hřebejk–Jarchovský bývá zárukou kvalitního filmu. A u Pupenda to vyšlo stoprocentně. O nelehké době komunistické totality sice vypráví s humorem, v některých chvílích však diváka přesto mrazí. Jak moc se na už tak komplikovaných mezilidských vztazích podepsala bezútěšná politická situace.

Pupendo patří mezi filmy, které většina z nás zná zpaměti, a přesto se na něj rádi podíváme znovu. Je to mimo jiné proto, že dobu totality zpracovává s typicky českým ironickým humorem, nicméně přesto ji ani trochu nezlehčuje. Děj filmu se odehrává v roce 1982. Ačkoliv poměry nejsou již tak přísné, jako v sedmdesátých letech, stále ve společnosti panuje strach a v osobních vztazích často i výčitky – z přerušení starých přátelství, nebo z podlehnutí bezvýchodnosti situace.

Film byl natočen na motivy knihy Petra Šabacha Opilé banány. Na motivy jeho knihy točil Hřebejk i veleúspěšné Pelíšky (1999). Nicméně v Pupendu posloužila kniha pouze jako inspirace, děj rozhodně není adaptací Šabachova literárního příběhu. Na úspěšnosti se kromě knižní předlohy a sehraného týmu Hřebejk (režisér) a Jarchovský (scénárista) podílelo i výborné herecké obsazení - Bolek Polívka, Eva Holubová, Jaroslav Dušek, Vilma Cibulková, Pavel Liška či Jiří Pecha.

Zahráli si zde ale i neznámí herci. Filmový syn Bolka Polívky a Evy Holubové neslyší. Herec Lukáš Baborský, který ho ztvárnil, je opravdu od narození neslyšící. Přesto, že diagnózu zjistili lékaři až ve dvou letech, úspěšně odmaturoval. Filmu se už nevěnuje, pracuje jako ošetřovatel v ZOO. Roli dostal víceméně omylem – jeho kamarád onemocněl, a tak konkurz kontumačně vyhrál.

Mnohé hlášky z filmu zlidověly. Ne všechny však pocházejí ze scénáře. Na natáčení byla velká legrace a největší komičkou prý byla Eva Holubová. A právě ta svými improvizacemi obohatila film o mnohé vtipné okamžiky. Nezapomenutelný je taky Pavel Liška, který už na castingu zaujal improvizovaným monologem, ve kterém údajně mlel páté přes deváté a režiséra tak nadchnul, že litoval, že tyto záběry nemůže ve filmu použít. Diváky pak Liška rozesmál například ve scéně, kde údajné finské studentce předvádí svůj „sofistikovaný“ audio systém a pokouší se ho okomentovat anglicky. Poté pouští písničku Špinavý záda od kapely Jasná páka / Hudba Praha. Tato skupina se dostala v roce 1983 na seznam zakázaných kapel.

A jak to vůbec je se slavným pupendem? Opravdu pětikoruna zanechává na kůži tak výrazný otisk? Můžete to vyzkoušet doma, nicméně nejspíš nepochodíte – pro potřeby natáčení byla totiž mince na vystouplých místech obarvena načerveno, aby byl její otisk na břiše opravdu dobře vidět.

Sladkobolně vtipné Pupendo vysílá ČT1 již tuto neděli ve 20:10.