Poznejte příběh prvního sériového vraha Teda Bundyho skrze kinematografii

Poznejte příběh prvního sériového vraha Teda Bundyho skrze kinematografii
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Řádění Teda Bundyho v 70. letech ve Spojených státech vzbudilo poprask, obrovský zájem veřejnosti ale vzbudilo teprve jeho odhalení. Sympatickým mladým mužem se sadistickými koutky se inspirovalo hned několik filmových tvůrců.

Narodil se 1946 ve Vermontu, svého otce neznal, studoval psychologii a v roce 1974 začal vraždit mladé bělošky. Během čtyř let prokazatelně zavraždil třicet žen, obětí ale bylo pravděpodobně daleko více. Únosy pro něho byly poměrně snadné – byl velmi pohledný a zpravidla s falešnou sádrou na ruce žádal o pomoc. Když byl prvně dopaden, nepodařila se mu prokázat vina. Nikdo navíc nevěřil, že by právě Bundy mohl být obávaným únoscem, byl to milý kluk odvedle, který se mimo jiné staral o dceru své přítelkyně. Po znovudopadení dvakrát utekl z vazby, jednou přímo během soudního procesu. U soudu se obhajoval sám. Byl shledán vinným ve všech případech a popraven na elektrickém křesle v roce 1989. Právě pro tohoto muže bylo poprvé užito označení „sériový vrah“.

Obezřetný cizinec (1986)

Poprvé okouzlujícího sociopata ztvárnil Mark Harmon v dramatu Obezřetný cizinec. Snímek měl premiéru ještě za Bundyho života. Film se soustředí pouze na časový úsek od jeho nastěhování do Utahu, kde studoval práva a mimoděk vraždil. Poměrně podrobně se soustředí na kriminální vyšetřování. Harmon byl za titulní roli nominován na cenu Zlatý glóbus za nejlepší herecký výkon v televizním filmu. 

Ted Bundy (2002)

Podobně sehrál sériového vraha také Michael Reilly Burke. I on byl podobně charismatický a pohledný jako Bundy za svého života. Tentokrát s tím rozdílem, že scény jsou podané surověji. Zachází více do detailů jeho vztahu s přítelkyní a její dcerou. Zároveň otevřeněji přiznává sexuální podtext jeho zločinů. 

Cizinec po mém boku (2003)

Film natočený dle knižní předlohy Ann Rulové, přítelkyně Bundyho. Příběh je tedy podán také z jejího hlediska. Svěřila do něho osmnáct let vztahu se zrůdou, o jejíž vině nebyla přesvědčena do poslední chvíle. Těžko mohla jindy milujícímu příteli přisuzovat tolik ohavné činy. V její roli se představila Barbara Hershey a obávaného zločince sehrál Billy Campbell. 

Bundy: Dítě Ameriky (2008) 

Poprvé se dal do žánru horor zařadit právě tento snímek. Více krve a násilné scény jsou ale jediným aspektem, ve kterém tento film vyniká nad ostatními. 

Zlo s lidskou tváří (2019) 

Zřejmě nejlepším zpracováním je nejnovější film se Zacem Efronem. Naprosto uvěřitelný herecký výkon a prolínající se časové linie dodaly Bundymu hollywoodský rozměr. Strhující jsou zejména závěrečné scény vrahovy vlastní obhajoby, díky které mu před soudem fandily celé zástupy žen. Velkým plusem je, že pokud jste diváci skutečného příběhu neznalí, pak si do posledního momentu nemůžete být jisti, zda Bundy zločiny skutečně spáchal. 

Rozhovory s vrahem: Výpověď Teda Bundyho (2019)

Pokud se chcete onomu milému šílencovi přiblížit co nejvíce, na Netflixu je dostupná dokumentární série. Byly zde použity autentické záznamy rozhovorů s Bundym v cele smrti, kde deset let čekal na popravu. Popisuje své ohavné činy, aniž by jedinkrát přiznal, že právě on byl jejich skutečným strůjcem. S žurnalistou komunikuje jako s přítelem a z jejich diskuzí není nijak zřejmá podstata jeho pohnuté mysli. Ve čtyřech dílech minisérie podrobně rekonstruuje průběh událostí, jeho motivy a také paralelu vyšetřování, které bylo dlouhou dobu beznadějné. 

Strhující thriller Zlo s lidskou tváří z roku 2019 si nenechte ujít 19. 11. ve 22.00 hodin na Prima MAX.