Poklad na Stříbrném jezeře (1962): Nejnavštěvovanější film v československých kinech (TV tip na neděli)

Poklad na Stříbrném jezeře (1962): Nejnavštěvovanější film v československých kinech (TV tip na neděli)
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film natočený na motivy knihy Karla Maye se natáčel v Jugoslávii. Kdo hrál indiány, a co způsobila úvodní melodie? A hlavně neuvěříte, jaká byla jeho návštěvnost.

Rekord v kinech

Film zaznamenal obrovský úspěch po celé Evropě. Konkrétně v našich zemích se jedná o rekordmana, který nebyl nikdy překonán. Legendární Mayovku Poklad na Stříbrném jezeře v Československu vidělo neuvěřitelných 13 188 871 diváků. Film tak předběhl první snímek s názvem Vinnetou, a stal se nejnavštěvovanějším filmem v dějinách československé kinematografie vůbec. Snímek byl nejdříve přístupný od 12 let. Když se však v roce 1964 odstranily záběry s bičováním banditů a další scény, mohly na film chodit už děti od 6 let.

Filmoví indiáni

Indiány si ve filmu zahráli obyvatelé obce Plitvická jezera. Pod rukami šikovných maskérů se tak proměnili do podoby původních obyvatel Ameriky.

Filmová hudba v čele hitparády

Hudební skladatel Martin Böttcher pracoval na hudbě k filmu téměř celé dny po dobu celého měsíce. Za tento počin dostal 8 000 marek, a také se dočkal velkého úspěchu. Jeho ústřední melodie filmu, která nese název Old-Shatterhand-Melodie, se po neuvěřitelných 17 týdnů držela v čele německé hitparády. Obrovský úspěch! A to se natáčení ani jednou neúčastnil. Vše potřebné probíral s filmovým producentem pouze po telefonu. Sám uvedl, že první knihu Karla Maye přečetl až v 78 letech.

Filmovou hudbu nahrál se členy Symfonického orchestru Hamburg, a také se členy Berlínského filharmonického orchestru. Klasické složení, které pro natáčení filmové hudby potřeboval, bylo:

  • 30 smyčcových nástrojů,
  • 4 pozouny,
  • basa,
  • kytara,
  • klavír,
  • bicí, 
  • rytmické nástroje.

Občas využili i harfu, flétnu a foukací harmoniku.

Úspěch filmu Poklad na Stříbrném jezeře vešel do filmových dějin. Patříte také mezi příznivce legendárních filmů s Lexem Barkerem a Pierrem Bricem? Tak si nezapomeňte zapnout TV Prima v neděli 19. 7. v 16:25.