Pamatujete na německé sběratele pohádek? Tak Kletba bratří Grimmů s nimi nic společného nemá

Pamatujete na německé sběratele pohádek? Tak Kletba bratří Grimmů s nimi nic společného nemá
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Terry Gilliam přišel se skvělým tématem, ovšem zpracování lehce pokulhává. Tento příběh zdaleka o pohádkách není. Než se dopeče popcorn a zachumláte se do deky, pošlete raději děti na kutě.

Příběh nás zavede do Německa v počátcích 19. století. Vliv Francie se začíná více a více projevovat, a právě v tu chvíli začínají bratři Grimmové sbírat lidové příběhy a zapisovat je.

Tak tomu bylo ve skutečnosti. Filmoví Grimmové totiž příběhy nesbírají, ale vymýšlejí si je sami. Naopak film vykresluje oba sběratele jako mazané podvodníčky. Chodí totiž od vesnice k vesnici a snaží se přesvědčit místní obyvatele o tom, že v okolí jejich obydlí se pohybují různé strašidelné bytosti a jen oni je dokážou odehnat. Za tuto službičku si nechají zaplatit nemalé peníze a zase vesele putují dál. Takhle bezstarostně si vydělávají, než dojdou do městečka Marbaden.

Vedle je totiž tajemný hluboký les, ve kterém se ztrácí malé holčičky. V Marbadenu taktéž poznávají krásnou lovkyni Angeliku a všichni 3 se vydávají zachránit ztracené děti. V lese na ně číhá mnoho nástrah, díky kterým Jake a Will (ano, skutečně se v originální verzi jména hrdinů poangličtila) zjišťují, že věci, které si dříve pouze vymýšleli, jsou pravdivé.

V hlavních rolích se zde představuje Matt Damon a Heath Ledger, kteří své postavy zahrály vcelku dobře. Co nám však na snímku trochu vadí, je příliš velký únik do fantazie režiséra. Představa, že Karkulku pojídá vlk je v celku normální a zaběhlá, nasadit místo vlka koně je trochu přes čáru i pro tento snímek.

Vizuálně ale vše působí velice dobře a kdyby si dali tvůrci na zpracování snímku trochu více záležet, určitě by posbíral řadu ocenění, zvláště s tak zajímavým motivem.

Terry Gilliam uvedl, že hlavním cílem Kletby bylo zpopularizovat původní pohádky bratří Grimmů, tedy aby si lidé opět otevřeli knihu a začetli se do skvělých příběhů, s těmi se ale filmové zpracování nedá srovnat.