Oslavujeme čtvrt století od zaplavení Země aneb Kevin Costner natočil jeden z nejdražších akčňáků

Oslavujeme čtvrt století od zaplavení Země aneb Kevin Costner natočil jeden z nejdražších akčňáků
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dne 12. 10. 1995 vešel do českých kin film Vodní svět. Je tomu již čtvrt století, co Zemi zaplavila voda, co si Kevin Costner sedl na stoličku režiséra a vyprodukoval s dávkou svých vlastních peněz film, který se stal doma propadákem, ale v zahraničí celkem solidní akční podívanou. Zavzpomínejme si.

V roce 1995 jsme mohli sledovat na plátnech kin logo Universal Pictures. Modrá planeta s pevninami, bez viditelných mraků atmosféry, točící se kolem své osy, se pomalu mění. Polární čepičky se zmenšují, led mizí, a zároveň se zvedá hladina oceánů a moří. Pevniny jsou pohlceny, centra lidského žití zaplavena, a Země tak, jak ji známe, již není. Vzniká reálná modrá planeta. Vodní svět. Do tohoto vjemu je vložen tvrdý mužský hlas, který podrobně vysvětluje příběh.

„Budoucnost… Polární ledové čepičky roztály. Pevniny byly zaplaveny.“

Ať žije podrobné vysvětlení. Čert to ber, že ledu na severním a jižním pólu není dost na to, aby zaplavil kompletně celou pevninu. Čert to ber. Ale pamatuji si to jako včera. A byl to epický začátek filmu. Kdo by tušil, že je tomu již čtvrt století, kdy se objevil snímek Vodní svět, v hlavní roli s Kevinem Costnerem.

Problémy

Film byl od počátku natáčení spojen s problémy. Režisér se rozhodl po hádce ukončit své působení ve filmu a přenechal stoličku samotnému Costnerovi. Ten na filmu strávil ohromné množství času, jelikož chtěl velkolepý projekt dokončit. Dalším pomyslným hřebíčkem do rakve byl nedostatek financí. Svou nemalou částku do díla vložil sám Kevin Costner. Vodní svět byl dva roky nejdražším snímkem vůbec. V roce 1997 přišel Titanic Jamese Camerona, který rozpočtem (i úspěchem) snímek hravě překonal.

Úspěch, či neúspěch?

Mnoho filmových kritiků i fanoušků považuje Vodní svět za značný neúspěch. I když se celkové náklady vrátily a film tak vygeneroval nějaký ten zisk, očekávalo se, že bude výdělečnější. Především doma v USA. Zisk byl tvořen především z příjmů ze zahraničí, jelikož právě tam si diváci oblíbili neutuchající akci a některé záběry, které do dnešních dnů berou dech.

Určitě se nejedná o nejlepší film Kevina Costnera a ani o nejlepší film vůbec, ale názory na něj se značně liší. Co vy? Podíváte se na modrou verzi Šíleného Maxe rádi, nebo tento film považujete za brak?